چاپ خبر
سوسیس، کالباس، نمک و مواد آرایشی، در صدر فهرست سرطان‌زاهای ایران
بروز140 سرطان در هر صدهزارنفر جمعیت
روزنامه سپید   |   اخبار 16   |   10 آبان 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d1654

نشست خبری هشتمین کنگره بین‌المللی ثبت سرطان و زیرساخت‌های برنامه جامع کنترل سرطان و آسیا اقیانوسیه، روز گذشته با حضور محمداسماعیل اکبری،‌ رئیس مرکز تحقیقات زنان و فوق تخصص جراحی سرطان، علیرضا موسوی جراحی، دبیر کنگره هشتم و حمیدرضا میرزایی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سرطان مرکز برگزار شد.

       اکبری سخنران اول این نشست بود که از نظام ثبت سرطان در ایران صحبت کرد: «سال 1380 برای اولین بار ثبت سرطان در ایران آغاز شد. در طول 15 سال گذشته بیش از یک‌ میلیون مورد سرطان در ایران ثبت شده است که این آمار می‌تواند کمک بزرگی در تصمیم‌گیری‌های آینده داشته باشد. آمار بروز سرطان در ایران حدود 140 مبتلا در 100 هزار نفر است. این رقم کمتر از میزان بروز سرطان در آسیا و اقیانوسیه است که جای امیدواری دارد. از طرف دیگر این آمار ابتلا در مردان تا حدودی بیشتر از زنان بوده و در حال حاضر در ایران رو به افزایش است و روند تندی دارد، به ‌طوری که برخی‌ از سرطان‌ها تا 6 درصد در سال رشد داشته‌اند که آمار بالایی است و پیش‌بینی می‌شود در 15 سال آینده سرطان از مهم‌ترین علل مرگ ایرانیان باشد.»

       اکبری آماری هم از شایع‌ترین نوع سرطان در کشور داد: «در حال حاضر سرطان پستان شایع‌ترین سرطان در کشور است. در بین مردان نیز سرطان معده بیشترین میزان شیوع را دارد. با این حال در مجموع سرطان پستان بیشترین آمار را دارد.» او درباره توزیع‌ منطقه‌ای سرطان در ایران هم توضیح داد: «مناطق مرکزی ایران بیشترین آمار شیوع سرطان را به خود اختصاص داده‌اند، به این علت که تعداد افراد مسن و کهنسال در این مناطق زیاد است. در تهران، آمار مبتلایان به صورت میانه است. چرا که تهران جمعیت جوان زیادی دارد. بسیاری بر این باورند آلودگی هوای تهران و باقی عوامل سرطان‌زایی که در این شهر وجود دارد، باید آمار مبتلایان به سرطان را در تهران بالا ببرد. ولی باید گفت به علت جمعیت جوان شهر، آثار عوامل سرطان‌زا در این شهر شاید 10 تا 15 سال آینده خود را نشان بدهد.»

       اکبری در این نشست خبری در رابطه با عوامل سرطان‌زا هم گفت: «مهم‌ترین عامل کنترل سرطان، جلوگیری از مصرف چربی و پروتئین‌های حیوانی مانده است. سوسیس و کالباس جزء اولین مواد غذایی موثر در شیوع سرطان هستند و طبق آمار سازمان بهداشت جهانی ثابت شده است که مصرف این مواد سرطان ایجاد می‌کند. نمک هم یکی دیگر از فاکتورهای بروز سرطان است که خطر ابتلا به سرطان گوارش را افزایش می‌دهد. در 10 سال گذشته تعداد زنان مصرف‌کننده دخانیات دو برابر شده است.»

       رئیس مرکز تحقیقات سرطان عامل دیگر سرطان‌زا در کشور را لوازم آرایشی معرفی کرد: «ایران دومین مصرف‌کننده لوازم‌آرایش در دنیاست. لوازم‌آرایش چه با کیفیت بالا و چه پایین، می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. بعضی از داروها نیز مثل هورمون‌ها که برای جوان‌سازی یا مسائل بدنسازی مصرف می‌شود، می‌توانند از علل بروز سرطان باشد.» اکبری در پاسخ به اینکه پارازیت‌ها تا چه اندازه می‌توانند سرطان‌زا باشند، گفت: «در اینکه پارازیت‌هایی که از سمت دکل‌های مخابراتی ارسال می‌شود، مضر هستند شکی نیست اما تاکنون سرطان‌زا بودن این امواج ثابت نشده است بنابراین سرطان‌زا بودن با مضر بودن متفاوت است. دلیل محکمی برای اینکه بگوییم وجود پارازیت به ابتلا به سرطان منجر می‌شود، نداریم.»

       در ادامه این نشست خبری، موسوی جراحی، دبیر کنگره هشتم درباره میزان شیوع سرطان گفت: «باید در نظر داشت که سرطان یک بیماری نادر است و نسبت به سایر بیماری‌های مزمن دیگر بروز چندانی ندارد. 20 درصد جمعیت کشور از فشار خون و 14 درصد از دیابت رنج می‌برند. این در حالی است که از هر 100 هزار نفر، تنها 100 نفر سرطان دارند اما به علت دشواری درمان بیماری، سرطان اهمیت بیشتری بین باقی بیماری‌های مزمن پیدا کرده است.»

فرج‌الله سلحشور هم سرطان ریه دارد
       فرج‌الله سلحشور، کارگردان سینما هم سرطان ریه دارد. دیروز خبری از او منتشر شد که بیماری وی در حدی پیشرفت کرده که دیگر قادر به راه‌ رفتن نیست. این خبری بود که به نقل از بصیر، پسر سلحشور منتشر شد. این که بیماری پدرش تشدید شده و حتی برای معاینه پزشک به خانه‌شان می‌آید. بصیر چند ساعت بعد از انتشار این خبر را تکذیب کرد. او به باشگاه خبرنگاران گفت: «بیماری پدرم تشدید نشده، اما پزشک او آمپولی را برایش تجویز کرده که باعث می‌شود، ایشان مدتی قادر به حرکت نباشد. حال عمومی پدرم خوب است، اما باید تاکید کنم که حرکت نکردن پدر، ارتباطی به تشدید بیماریشان ندارد.»
پری‌ناز قاسمی