چاپ خبر
جـراحـی باریاتریک و تغییر باکتری‌های روده
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   07 شهریور 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d16235

محققان سوئدی در بررسی‌های خود دریافتند که جراحی باریاتریک ممکن است باعث ایجاد تغییرات طولانی‌مدت در باکتری روده‌ای بیماران شود و همین امر، در کاهش وزن افراد موثر باشد. محققان در این مطالعه، باکتری روده‌ای 14 خانم را که نزدیک به یک دهه قبل تحت جراحی باریاتریک قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار دادند. نیمی از این زنان تحت جراحی با شیوه Roux-en-Y gastric bypass و در نیمی دیگر، معده تحت باند عمودی گاستروپلاستی قرار گرفت تا حجم معده کوچک‌تر شود.
بیمارانی که جراحی بای‌پس معده انجام داده بودند، در مقایسه با زنان بسیار چاق که جراحی نشده بودند، تفاوت‌های قابل توجهی در ترکیب باکتری روده‌ای خود نشان می‌دادند. به‌طور مثال، باکتری‌های متعلق به genuses Escherichia، کلبسیلا و سودوموناس در زنان چاقی که جراحی شده بودند، بسیار بیشتر از زنان چاق جراحی نشده، یافت می‌شد. زنانی که گاستروپلاستی با باند عمودی داشتند، نیز تغییرات زیادی در ترکیب باکتری روده‌ای خود، در مقایسه با زنانی که جراحی نشده بودند، نشان دادند. اما این تغییرات قابل توجه و معنی‌دار از نظر آماری نبودند.
زمانی که محققان، باکتری روده‌ای را از بیماران به موش‌هایی منتقل کردند که باکتری روده‌ای خود را از دست داده بودند، دریافتند موش‌هایی که باکتری روده‌ای را از زنان جراحی شده دریافت کرده بودند، در مقایسه با موش‌هایی که باکتری روده‌ای خود را از زنان چاق دریافت کرده بودند، تفاوت‌هایی در متابولیسم خود پیدا کرده و چربی کمتری در بدن خود انباشته کردند. در حقیقت، موش‌هایی که از زنان با بای‌پس معده‌ای باکتری روده‌ای گرفته بودند، 43 درصد کمتر چربی بدن داشته و اگر از زنان با گاستروپلاستی باندشده عمودی گرفته بودند، 26 درصد کمتر چربی بدن دریافت می‌کردند. این مقادیر، در مقایسه با چربی بدن موش‌هایی گزارش شد که از زنان چاق و بدون جراحی باکتری روده‌ای دریافت کرده بودند.
این نتایج نشان می‌دهند که میکروب‌های روده‌ای ممکن است نقش مهمی در کاهش بافت چربی بدن، پس از جراحی باریاتریک، داشته باشند. نتایج به دست آمده، تحقیقات قبلی را هم تایید می‌کنند که به دنبال جراحی باریاتریک، تغییراتی در باکتری روده‌ای ایجاد می‌شود. اما این مطالعه، نخستین‌بار است که ادامه پیدا‌کردن این تغییرات را پس از مدتی طولانی نشان می‌دهد.
محققان اظهار امیدواری می‌کنند که با انجام تحقیقات بیشتر، شاید روزی موفق به شناسایی انواع خاصی از باکتری‌های خوب شویم که تاثیرات مشابه جراحی باریاتریک روی افراد چاق داشته باشد. زیرا جراحی همیشه خود نوعی خطر است و یافتن راه غیرجراحی موثر بسیار حیاتی است.
به هرحال، از آنجا که این مطالعه جدید با حجم نمونه اندکی انجام شده، یافته‌های به دست آمده باید با تحقیقات بیشتر تایید شوند. حجم نمونه کوچک می‌تواند توانایی محققان را برای تشخیص تفاوت‌های خاص میان گروه‌ها با محدودیت مواجه کند. علاوه بر این، در این مطالعه، مطالعه‌‌ای میان ترکیب روده‌ای افراد، قبل و پس از جراحی، انجام نشده بود. این مسئله می‌توانست شواهد قوی‌تری از تغییر در باکتری روده‌ای به دست آورد.
Cel- Metabolism