چاپ خبر
جوایز برای کامکارها، همایون شجریان و علیرضا قربانی
بزرگان موسیقی جایزه فجری گرفتند
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   03 اسفند 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d16123

       اختتامیه سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر شامگاه نخستین روز اسفندماه در تالار وحدت برگزار شد و هنرمندان زیادی در این مراسم حضور پیدا کردند. برای اولین بار طی سه دهه اخیر، دعوت‌شدگان به مراسم اختتامیه با عبور از فرش قرمز وارد تالار وحدت می‌شدند. البته فقط عده‌ای از اهالی موسیقی برای حضور یافتن در مراسم اختتامیه از روی فرش قرمز عبور کردند و برخی دیگر نسبت به این اتفاق بی‌تفاوت بودند. علاقه‌مندان موسیقی نیز از ساعتی قبل مقابل در تالار وحدت تجمع کردند و مراسم را در تالار وحدت از طریق مانیتور دنبال کردند. حسین فریدون دستیار ویژه رئیس‌جمهور و محمدباقر نوبخت معاون رئیس‌جمهور نیز از روی فرش قرمز جشنواره عبور کردند و عکس یادگاری گرفتند و تا پایان مراسم اختتامیه در تالار وحدت حضور داشتند.

        بهروز رضوی - گوینده‌ پیشکسوت رادیو - مجری این مراسم بود. گروه موسیقی کامکار‌ها، سهراب پورناظری، گروه چارتار و «فیض علی فیض» - هنرمند پاکستانی - در این برنامه، اجرا داشتند.

       جشنواره موسیقی فجر امسال از ۲۱ بهمن‌ماه به ریاست حمیدرضا نوربخش و دبیری حسن ریاحی کار خود را آغاز کرد. در این دوره، ۶۳ گروه در سالن‌های مختلف شهر تهران اجرا داشتند، البته برخی گروه‌ها در دو سانس کنسرت دادند و اجرای سه گروه هم لغو شد. جایزه باربد برای اولین بار در جشنواره موسیقی فجر طراحی و اهدا شد.

برندگان اولین جوایز باربد در جشنواره سی و یکم در بخش موسیقی ایرانی بدین شرح معرفی شدند:

،        بهترین آلبوم بخش موسیقی ایرانی: آلبوم «یقین گمشده» اثر اردشیر کامکار.
        بهترین خواننده بخش موسیقی ایرانی: علیرضا قربانی برای آلبوم «قطره‌های باران»
        بهترین آهنگساز بخش موسیقی ایرانی: هوشنگ کامکار برای آلبوم «کوچ بنفشه‌ها»
        بهترین آلبوم با کلام بخش موسیقی ایرانی: آلبوم «نه فرشته‌ام، نه شیطان» اثر تهمورس پورناظری و همایون شجریان.
       علیرضا قربانی بعد از دریافت جایزه خود گفت: «اینکه امسال شاهد برگزاری جشنواره موسیقی فجر با این شرایط هستیم اتفاق مبارکی است        اما نکته مهمی که حالا وجود دارد، لزوم اعتمادسازی است. باید شرایط را به گونه‌ای پیش برد که جشنواره بتواند همه را جذب نماید و خود هنرمندان نیز جذب آن شوند.»
       اولین سخنرانی مراسم اختتامیه جشنواره، فرزاد طالبی سرپرست دفتر موسیقی وزارت ارشاد بود که جشنواره امسال را بسیار امیدوارکننده خطاب کرد. او گفت: «با گذشت سه دهه از اجرای جشنواره موسیقی، حالا به مرحله‌ای رسیده‌ایم که از خصوصیات اصلی آن، توسعه کیفی است. امیدواریم بعد از برگزاری این مراسم، شاهد حرکتی برای پیشبرد موسیقی ایران و حضور جدی آن برای توسعه در فرهنگ کشور باشیم.»

       بعد از سخنرانی فرزاد طالبی حمیدرضا نوربخش - رئیس سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر - در سخنانش گفت: «بسیار خرسندم که در آیین اختتامیه سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر، از یک آغاز مبارک سخن می‌گویم. سرآغازی نیک با افق‌های روشن برای موسیقی.»

       علی جنتی وزیر ارشاد در این مراسم سخنرانی کرد و در بخشی از سخنانش به لغو کنسرت‌ها توسط عوامل خودسر اشاره کرد.

       او گفت: «خوشحالم که مهم‌ترین رویداد موسیقی کشور پس از ۳۰ سال دچار تغییرات اساسی شده است. طبیعتاً این رویکرد با مخالفت‌های فراوانی از سوی برخی چهره‌ها و رسانه‌ها همراه بود که گاهی نقدهای موثر و گاهی هم پیش‌بینی‌های دلسردکننده ارائه کردند. اما از آنجا که دست‌اندرکاران جشنواره به کارشان ایمان داشتند، نه تنها دلسرد نشدند بلکه با تلاش مضاعف به راه‌شان ادامه دادند.» او گفت: «ما به کسانی که دغدغه دینی دارند اطمینان می‌دهیم که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن پاسخگویی به شئون دینی، کاملا با ایجاد یک فضای سالم و قانونمند اجراهای زنده موسیقایی موافق است. بی‌تردید موسیقی ایرانی در تمام حوزه‌های آن جایگاه بسیار ارزشمندی دارد، کما اینکه بسیاری از حکیمان ما در زمینه موسیقی تبحر بسیار زیادی داشتند. بنابراین ما هرگز نمی‌توانیم این گنجینه را فراموش کنیم. جشنواره موسیقی فجر، رویدادی فرهنگی است که امسال با رویکردی جدید، حرفه‌ای‌تر و عیارمند‌تر برگزار شده است و حضور هنرمندان شاخص یکی از ویژگی‌های بارز این رویداد بود. خوشبختانه جشنواره موسیقی فجر امسال از یک جشن هنری به یک فستیوال حرفه‌ای جایزه‌محور ارتقا پیداکرده است. ازاین‌پس جشنواره موسیقی فجر به آثاری که در طول سال نیز اجرا می‌شود، توجه می‌کند. درواقع جشنواره باید برآیند اتفاقات یک سال موسیقی باشد. متاسفانه در دوره‌های پیشین شاهد این بودیم که بخش‌های مهم موسیقی تبدیل به بخش جنبی شده بود اما در دوره جدید تصمیم گرفتیم که این بخش‌ها ازجمله بخش موسیقی نواحی و موسیقی جوان در زمان مناسب‌تر به‌صورت مجزا باقوت و تکیه‌بر کیفیت برگزار شد. البته اگر گروه‌های جوان فعالیت حرفه‌ای داشته باشند، به‌طور حتم آثار آن‌ها نیز در معرض داوری قرار می‌گیرد. اکنون ۳۰ دوره از برگزاری جشنواره موسیقی فجر می‌گذرد و این سه دهه می‌تواند چشم‌انداز مناسبی برای موسیقی و بخش‌هایی که کمتر به آن توجه شده، باشد.

پرونده اجرا‌ها در برج میلاد تهران با کنسرت «چارتار» بسته شد
       گروه «چارتار» با نواختن یک پیش‌درآمد و معرفی تصویری چهار عضو اصلی‌اش به همراه آلبوم «جاده می‌رقصد» اجرایش را آغاز و در حالی به پایان رساند که معاون وزیر ارشاد - علی مرادخانی - در چند اجرای آخر، مخاطب این گروه موسیقی بود.

       «چارتار» در کنسرتش، ۱۴ قطعه موسیقی را اجرا و در بخش آخر نیز سه قطعه «آسمان هم زمین می‌خورد»، «ببر» و «آشوبم» را که بیشتر مورد درخواست حاضران بود، دوباره‌خوانی کرد. البته بیشتر قسمت‌های این سه قطعه توسط مخاطبان خوانده شد.

       «فیض علی فیض» قوال مشهور پاکستانی در حالی در آخرین شب سی‌ویکمین جشنواره موسیقی فجر روی صحنه رفت که بسیاری از صندلی‌های تالار وحدت خالی بود. تعدادی از مخاطبانی که به تالار وحدت آمده بودند، در میانه این اجرا سالن را ترک کردند تا تالار وحدت که یکی از خلوت‌ترین اجرا‌هایش را در جشنواره سی‌ویکم موسیقی فجر آغاز کرده بود، خالی‌تر شود.

       بااین‌حال، گروهی از مخاطبان هم از قوالی فیض علی فیض لذت بردند و اجرای او را بهترین اجرای سی‌ویکمین جشنواره موسیقی فجر دانستند.
فرانک کلانتری