چاپ خبر
چند نماینده: الزامی نیست که لایحه برجام به مجلس بیاید
بالاخره صدای حامیان توافق هم درآمد
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   27 مرداد 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d15614

      یک روز پس از انتشار بیانیه منتسب به 204 نماینده مجلس مبنی بر ضرورت تقدیم برنامه اقدام مشترک توافق هسته‎ای (برجام) به صورت لایحه به مجلس که با تلاش منتقدان توافق تهیه و تنظیم شده بود؛ صدای برخی حامیان توافق هسته‎ای در مجلس نیز گرچه معدود و آرام درآمد. این نمایندگان در گفت‎وگوهایی بر ضروری نبودن و حتی تبعات منفی تقدیم و بررسی لایحه برجام در مجلس تاکید کرده‎اند.


کدام آدم عاقلی برای خودش ایجاد تعهد می‌کند؟
     در این زمینه، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه «الزامی وجود ندارد که برجام به شکل لایحه به مجلس ارائه شود»، گفت که شورایعالی امنیت ملی محل مناسبی برای تصمیم‌گیری در مورد برحام است. نوذر شفیعی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، درباره ارائه برجام به مجلس به شکل لایحه، گفت: «من درباره این موضوع مطالعه کردم. خیلی موارد را می‌شود استدلال کرد که برجام نباید به شکل لایحه وارد مجلس شود و به همان میزان می‌شود استدلال کرد که باید به شکل لایحه وارد مجلس شود. شاید این یک پدیده خاص باشد که به لحاظ حقوقی هم می‌شود قابل طرح در مجلس باشد و هم نباشد.» وی افزود: «بر اساس اصول 77 و 125 کلیه موافقتنامه‌های بین‌المللی باید به تصویب مجلس برسد. اما اینکه آیا برجام موافقتنامه هست یا نه جای بحث دارد. عده‌ای می گویند بر اساس تعریف موافقتنامه، این یک موافقتنامه است و دیگری می‌گوید بر اساس همان تعریف این یک برنامه اجرایی است. این‌قدر تعریف معاهده موسع است که هر دو را در برمی‌گیرد.» نماینده ممسنی در مجلس ادامه داد: «مخالفین طرح برجام در مجلس می‌گویند اگر این به مجلس رفت و تصویب شد برای ما الزام‌آور می‌شود در حالیکه در اصل این یک برنامه غیرالزام‎آور و داوطلبانه است. کدام آدم عاقلی برای خودش ایجاد تعهد می‌کند؟ این یک برنامه عملی است که اگر توسط دیگران اجرا شده،‌ توسط ما هم اجرا می‌شود و اگر نشد توسط ما هم اجرا نمی‌شود. حالا اگر این را مصوب کنید و به قانون تبدیل کنید باید بحث و بررسی‌هایی شود تا بشود این قانون را نقض کرد.» وی تاکید کرد: «نظر من این است که مصلحت کشور مهمترین موضوع است. شورایعالی امنیت ملی هم که در چارچوب قانون اساسی شرح وظایفی دارد، محل مناسبی برای تصمیم‌گیری در مورد برجام هست. حکم حکومتی رهبری هم می‌تواند باشد. لذا راه‌های مختلفی هست که برجام مسیر درستی را طی کند و تهدیداتی که درونش قرار دارد، به فرصت تبدیل شود.»
 

می‌توانیم مصوبه شورای امنیت را به هم بریزیم؟
      نماینده رشت هم ارائه لایحه برجام به مجلس را غیرضروری و غیرمنطقی دانست و گفت: «من و برخی دیگر از همکاران نماینده نمی‌توانیم قانع شویم که چرا برجام باید به مجلس بیاید. شورای امنیت سازمان ملل این توافق را تصویب کرده و سوال اینجاست که آیا ما می‌توانیم مصوبه شورای امنیت را به هم بریزیم؟» غلامعلی جعفرزاده افزود: «فرض کنید لایحه برجام به مجلس ارائه شد،‌ شورایعالی امنیت ملی آن را تصویب کرد و سران نظام هم بر آن صحه گذاشتند؛ حالا اگر مجلس کلیات این لایحه را تصویب کند آیا می‌تواند وارد جزئیات آن شود؟ طبیعتا ما نمی‌توانیم یک ویرگول را در آن عوض کنیم؛ زیرا اگر این کار را بکنیم 1+5 و تمام معادلات را بر هم ریخته‎ایم.» وی با بیان اینکه «برجام در پارلمان کشورهای عضو 1+5 نیز مورد بررسی قرار نگرفته»، اضافه کرد: «اینکه مجلس بخواهد این توافق را رد کند هم خسارت خاص خود را دارد و در این صورت 15 سال مذاکره را رد کرده است. بنابراین من در مورد ارائه لایحه برجام به مجلس توجیه نیستم و معتقدم عده‌ای به شکل شعاری این موضوع را مطرح می‌کنند. آیا قرار است ما کورکورانه چیزی را تصویب کنیم و تنها مهر مجلس ذیل آن وجود داشته باشد و برای مجلس ایجاد هزینه شود؟»