چاپ خبر
مسمومیت قرص برنج، همچنان بالاترین مسمومیت دارویی است
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   27 مرداد 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d15570

     سپید: مرگ و میر علل مختلفی دارد. همیشه تصادف و بیماری تنها عامل فوت افراد نیست، بلکه گاهی مسمومیت‌هایی که رخ می‌دهد منجر به فوت می‌شود. این مسمومیت‌ها می‌تواند در موارد مختلفی بروز کند، از جمله مسمومیت‌های دارویی. مسمومیت‌های دارویی هم داروهای درمانی تجویز شده از سوی پزشک را شامل می‌شود و هم به مسمومیت ناشی از مواد مخدر برمی‌گردد. تا جایی که در برخی موارد شاید به علت مرگ ناشی از مسمومیت پی برده نشود و برخی موارد نیز به پزشکی قانونی فرستاده و بررسی می‌شود. هر ماهه تلفات ناشی از حوادث مختلف از طریق روابط عمومی منعکس می‌گردد. درحال حاضر این موضوع درصد بسیار زیادی را تشکیل می‌دهد. برخی عمدی و برخی موارد غیر عمدی است. در واقع می‌توان گفت آمار نسبتا قابل توجهی است. برای اطلاع بیشتر در این مورد با معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی به گفتگو نشستیم.


     امیرحسین مهدوی در خصوص مسمومیت‌های دارویی به خبرنگار ما گفت: «مرگ و میر ناشی از مواد مخدر و روانگردان‌ها آمار بالایی را به خود اختصاص داده است. این مسمومیت‌ها معمولا به قصد خودکشی نیست و غالبا اتفاقی است. البته یکسری از داروها و مواد نیز وجود دارد که به قصد اقدام به خودکشی استفاده می‌شود.»


     مهدوی مسمومیت در سوء مصرف مواد مخدر و روانگردان را نیز امری طبیعی دانست و افزود: «به‌طور مثال فردی قصد ترک اعتیاد می‌کند و بعد از آن دوباره به سمت اعتیاد برمی‌گردد. این برگشت با همان دوز آخرین مصرف همراه است که این موضوع باعث مسمومیت می‌شود.»


     معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی بااشاره به موارد مسمومیت به قصد خودکشی گفت: «مواردی که خیلی شایع است، آلومینیوم فسفات یا قرص برنج است که علیرغم ممنوعیت استفاده از قرص برنج و نوع آلومینیوم فسفات و توزیع آن، متاسفانه نه تنها درحال حاضر دسترسی خوبی دارد، بلکه بعضا مشاهده می‌شود در برخی موارد تعداد زیادی از قرص برنج در جایی تجمیع می‌شود که خود می‌تواند مسمومیت‌زا باشد.»


     وی تصریح کرد: «از آنجا که قرص برنج خاصیت تصعید دارد، یعنی از حالت جامد مستقیما بخار می‌شود، بخارات آن از طریق استنشاق مسمومیت ایجاد می‌کند. یعنی علاوه بر خوردن گاهی با استنشاقات بخارات قرص برنج که در جایی تجمیع شده موجبات مسمومیت فراهم می‌شود، به‌طوری که مواردی از این مسمومیت‌ها گزارش شده است و منجر به فوت افرادی شده که بخار آنرا استنشاق کرده‌اند، درحالی که از وجود قرص در مکان مربوطه بی‌اطلاع بوده‌اند.»


     مهدوی همچنین گفت: «درنتیجه باید در مصرف داروها و نیز نگهداری آنها کمال دقت و توجه را داشته باشیم.»


     گفتنی است، آلومینیوم فسفات که از آن برای ضد عفونی نمودن و جلوگیری از آفت‌زدگی غلاتی چون برنج مورد استفاده قرار می‌گیرد، به نام‌های تجاری مختلفی همچون کوئیک فوس (Quickphos) و سلفوس (Celphos) وجود دارد که در ایران به‌نام قرص برنج مشهور است.


     این قرص ظرف مدت 3 تا چهار ساعت سیستم تنفسی و قلب را دچار اختلال کرده و فرد در اثر مرگی دردناک خواهد مرد. در صورتی‌که فرد قرص برنج را بخورد یا بوی آنرا استشمام کند، دچار مسمومیت خواهد شد که اگر سم از بدن وی خارج نشود موجب مرگ وی خواهد شد.