چاپ خبر
پزشکان در مشروطه
روزنامه سپید   |   اخبار 12   |   14 مرداد 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d14671

     14 مرداد 1285 خورشیدی: در این روز و با اعلام صدور فرمان مشروطه، انقلاب مردم ایران به پیروزی رسید. در این اتفاق تاریخی هم پزشکان سهم و نقش داشته اند. از یک‌سو، درباره میرزا علی‌اکبر خان نفیسی مشهور به ناظم‌الاطباء کرمانی (پدر سعید نفیسی) که جزو پزشکان مخصوص دربار مظفرالدین شاه بود نوشته‌اند که در تشویق شاه قاجار به پذیرش خواست مردم نفش داشته و از طرف دیگر، داستانی است که محمدعلی‌شاه که با مشروطیت مخالف بود، از خلیل خان ثقفی ملقب به اعلم‌الدوله، یکی دیگر از پزشکان شخصی مظفرالدین‌شاه خواست تا گواهی اختلال روانی پدرش را صادر کند. اعلم‌الدوله زیربار نرفت و برای حفظ جان خود به پاریس فرار کرد و در آنجا برای مبارزه با محمد‌علی‌شاه، انجمنی به نام «ایران جوان» به‌وجودآورد.


     5 آگوست 1834 میلادی: مارل اوالد کنستانتین هرینگ، فیزیولوژیست و روانشناس آلمانی، متولد شد. هرینگ که برای اولین بار دستگاهی برای بررسی کوررنگی ساخت، با نظریه دید رنگی هلمهولتز مخالف بود و می‌گفت 3 جور گیرنده بینایی وجود دارد که هرکدام طیفی بین دو رنگ متضاد را تشخیص می دهند: سیاه/ سفید، زرد/ آبی و قرمز/ سبز.


     5 آگوست 1957 میلادی: هاینریش اوتو ویلاند، شیمیدان آلمانی و برنده جایزه نوبل شیمی سال 1927 درگذشت. موضوع تحقیق او مشخص کردن ساختار شیمیایی اسیدهای صفراوی بود. او این تحقیقات را از سال 1912 آغاز کرد و روی سه اسید صفراوی با ساختار مشابه، بررسی انجام داد: اسید کولیک، اسید داکسی کولیک و اسید لیتوکولیک.