چاپ خبر
استعفای شهردار منطقه 2 تهران یک‌هفته پس از حادثه کارواش سعادت‌آباد
رواج خشونت به‌دست نهادهای عمومی
روزنامه سپید   |   اخبار 11   |   25 بهمن 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d14536

       بالاخره فیلم هشت‌ دقیقه‌ای زد و خورد ماموران شهرداری در کارواش سعادت‌آباد کار خودش را کرد در نهایت پس از اتفاقی که هفته گذشته رخ داد و سر و صدای زیادی نیز به پا کرد، مسئول مربوطه مسئولیت خود را برعهده گرفت و استعفا داد. حادثه تلخی که با پاتک شبانه ماموران حریم‌بان به کارواش سعادت‌آباد شکل گرفت و با پخش تصاویر آن در رسانه‌های داخلی و خارجی بازتاب گسترده و جدیدی یافت و بالاخره روز گذشته منجر به استعفای شهردار منطقه 2 شد. هرچند که این استعفا نیز هنوز نتوانسته مانع اظهارنظر مردم و نگاه تلخ بسیاری از کارشناسان حوزه شهری شود و قرار شده اظهارنظر رسمی شورای شهر تهران درباره این حادثه نیز پس از اعلام گزارش رسمی کمیسیون نظارت و معاون نظارت شورا موکول شود. اما یک موضوع در این میان خودنمایی می‌کند، پاک شدن صورت مسئله‌ای که رد پای آن در حوادث گذشته نیز دیده می‌شود. برخورد خارج از چارچوب قانونی ماموران شهرداری که تاکنون منجر به مرگ یک دستفروش نیز شده است.

قصه از کجا شروع شد
        محسن سرخو، عضو شورای شهر تهران در تشریح این حادثه با اشاره به اینکه زد و خورد ماموران شهرداری در ملک کناری مسجد قدس رخ داده و عوامل شهرداری ساعت 1 بامداد اقدام به حمله و ضرب و شتم کارگران و تخریب کارواش موقوفه مسجد قدس شهرک غرب می‌کنند، به «سپید» می‌گوید: «این حادثه ابتدایی‌ترین ساعت روز 17 بهمن‌ماه رخ می‌دهد و ماموران پس از دوبار مراجعه و تخریب بخش ورودی کارواش و قرار دادن نیوجرسی در مقابل در ورودی این مجموعه، بار دیگر با از سر گرفتن کار در کارواش سعادت‌آباد این بار با چوب و چماق به سراغ کارگران می‌روند.» وی با اشاره به اینکه بارها ماموران شهرداری به محل مذکور مراجعه و به کارگران اعلام کرده بودند که برای پلمب کارواش مسجد محل را ترک کنند اما هر بار با مقاومت نگهبانان و کارگران مواجه می‌شدند، می‌افزاید: «درست است که این اقدام کارگران خلاف قانون بوده و به نوعی تخطی از قانون به حساب می‌آید، اما اینکه ماموران بدون هیچگونه ملاحظه‌ای با چوب و چماق به سراغ این کارگران رفته‌اند و در پی ضرب و شتم طرفین پخش فیلمی از این حادثه در جامعه منجر به تشویش اذهان عمومی شده است، مسئولیت ماموران شهرداری بسیار بیشتر از کارگران متخلف است.» سرخو با انتقاد از اینکه نمی‌شود هر ماموری به واسطه تخطی فردی از قانون چوب به دست بگیرد و به سراغ فرد متخلف برود، یادآوری می‌کند که خیلی وقت است که قانون وضع شده تا شاهد بروز این رفتارها در جامعه نباشیم.

ریشه حادثه در برخورد ضعیف با متخلفان گذشته است
       یکشنبه ‌شب هفته گذشته بود که فیلم هشت دقیقه‌ای « حمله شبانه ماموران شهرداری به کارگران یک کارواش» مهمان تلفن‌های همراه شد. فیلمی که در آن به وضوح ورود شبانه ماموران با چوب به فضای داخلی کارواش قابل رویت است و با انتشارش در فضای مجازی، سرتیتر خبرها قرار گرفت. تاجائیکه 80درصد تذکرات صحن هفته گذشته شورای شهر تهران نیز به این موضوع اختصاص یافت و نظرات منتقدان و موافقان را در پی داشت. در این باره رحمت‌الله حافظی با محکوم کردن بروز چنین رفتارهایی در جامعه، ماحصل رواج چنین برخوردهای خشونت‌آمیزی از سوی ماموران یک نهاد خدماتی را نه به نفع سازمان مربوطه می‌داند و نه شهروندان و به «سپید» می‌گوید: «اگر قرار باشد برای برخورد با هر متخلفی مامور مربوطه چوب و چماق به دست بگیرد و به خیابان بیاید، آن وقت قانون چه جایگاهی دارد؟» وی با منسوخ دانستن بروز چنین رفتارهایی در کشورهای توسعه یافته، این حادثه را در راستای حادثه مرگ مرحوم چراغی می‌داند که سال گذشته به دلیل دستفروشی از سوی ماموران حریم‌بان در مقابل چشمان پسرش مورد ضرب و شتم قرار گرفت و جان خود را از دست داد. حادثه‌ای که به اعتقاد رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران به موقع با آن برخوردهای لازمه صورت نگرفت و ماحصل آن حادثه نیز ادامه برخوردهای خشونت‌آمیز و حمله شبانه ماموران حریم‌بان به کارواش سعادت‌آباد شد.

       «درست است که شهردار منطقه 2 استعفا داده، اما نباید فراموش کنیم که این استعفا بیشتر جنبه ژستی در رسانه ها دارد و به نوعی پاک کردن صورت مسئله است. از همین رو معتقدم این استعفا در این مقطع زمانی موضوعیتی ندارد و چندان اثرگذار نیست.» این بخشی از انتقاد محسن پیرهادی، عضو هیئت رئیسه شورای شهر در واکنش به استعفای شهردار منطقه 2 است که در گفت‌وگو با «سپید» این اقدام را نه به نفع شهر می‌داند و نه شهروندان. وی با تاکید بر اینکه بدون هیچ تردیدی رفتار ماموران شهرداری در برخورد با متخلفان کارواش سعادت‌آباد خارج از چارچوب قانون و نمادی از بی‌تدبیری بوده است، می‌افزاید: «اگر منوال بر این باشد که با هر متخلفی با خشونت برخورد کنیم، این رفتارها به خودی خود منجر به رواج خشونت در جامعه می‌شوند.»

خشونت در شهرداری ریشه دوانده
       درست است که پخش فیلم حمله شبانه ‌و خارج از عرف و چارچوب قانونی ماموران شهرداری به کارواش سعادت‌آباد در رسانه‌ها بازتاب گسترده‌ای یافت، اما نباید فراموش کنیم که چند وقتی است که خشونت در رفتار و گفتار ماموران شهرداری ریشه دوانده است. چه در زمان کشته شدن مرحوم چراغی و چه برخورد خشونت‌آمیز همراه با ضرب و شتم دستفروشان میدان هفت‌تیر و دستفروشان متروی تهران که کم مانده بود منجر به خودکشی اعتراضی یکی از دستفروشان زن شود. در اینجاست که این سوال مطرح است، آیا شهرداری تهران استانداردی برای رفتار ماموران خود در نظر دارد و آیا شیوه‌نامه‌ای برای برخورد با متخلفان نوشته شده است؟ آیا ماموران اجازه دارند به هر شیوه و ماهیتی که در بیشتر مواقع جنبه خشونت دارد به سراغ متخلفان بروند تا از میزان تخلفات در جامعه بکاهند؟
فاطیما فردوس