چاپ خبر
مناظره صادق زیباکلام و حمید رسایی: دشمنی با آمریکا از کجا آمد؟
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   17 آبان 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d1432

موضوع مناظره«آمریکا، دشمنی و نفوذ» است؛ موضوع مناظره‌ای جنجالی با دو رقیب معروف: «صادق زیباکلام»، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و «حمید رسایی»، از نماینده‌های مجلس نهم. چندین‌بار در مقابل هم نشسته‌اند برای مناظره و این‌بار درباره «نفوذ و آمریکاستیزی» گفتند. مناظره در باشگاه خبرنگاران با سوال «رابطه با آمریکا آری یا نه؟» شروع شد. رسایی به رابطه با آمریکا پاسخ «نه» گفت. او در طول مصاحبه بارها با کنایه از زیباکلام پرسید: «بالاخره چه شد، با آمریکا رابطه داشته باشیم یا نه؟» رسایی در بخشی از مناظره به سوابق زیباکلام اشاره کرد: «انشاالله به خاطر مبارزه برای آزادی و.. در زمان شاه به زندان افتاده بودند». اما زیباکلام در پاسخ گفت: «آن زمان بخاطر همکاری با بابک زنجانی به زندان رفته بودم!». این پاسخ عکس‌العمل رسایی را درپی داشت: «بهتر است به جای بابک زنجانی از مخفف «ب.ز» استفاده کنید. این روزها این مخفف به خیلی‌ها انتساب داده می‌شود مثلاً بیژن زنگنه.» مهمترین گفته‌های این دو فعال سیاسی در این مناظره از این قرار است:

رسایی: زیباکلام نفوذی نیست؛ خودباخته است!
        بحث نفوذ امروز بعد از طرح برجام مطرح نشده، بلکه در همان سال 57 به نفوذ پی بردیم. همان سال هم عده‌ای با بدن از دیوارهای سفارت بالا رفتند اما در اصل آمریکا از قلب آنها بالا رفت و آن را تسخیر کرد.

        اینکه می‌گویید آمریکایی‌ستیزترین افراد غیردموکرات‌ترین‌ افراد نظام هستند؛ از طنزهایی است که فقط از کسی مثل شما(زیباکلام) برمی‌آید.

        در سال 88 اگر تقلب در فاصله 15 درصدی بین کاندیدای انتخاب شده با کاندیدای مورد حمایت غرب اتفاق افتاده بود پس می‌توان به صورت طبیعی گفت که در هفت دهم درصد برتری آقای روحانی نسبت به دیگر کاندیداهای انتخابات سال 92 تقلب صورت گرفته است.

        زیباکلام در سال 58 در کیهان مقاله «بعد از شاه نوبت آمریکاست» را نوشت و امروز روحانی هم به اندازه زیباکلام از برجام حمایت نکرد. او امروز مخالف استکبارستیزی است. از کجا معلوم که عقاید امروزآقای زیباکلام باز تغییر نکند.

        بعد از انقلاب عده‌ای معتقد بودند که این انقلاب از طرف شوروی حمایت می‌شود که انجمن حجتیه از همین افراد بودند. به نظر من آقای زیبا کلام هیچ سنخیتی با انقلاب ما ندارد، این آقا آمریکا و اسرائیل را قبول دارد و چکمه رضاشاه را می‌بوسد. اگر کسی به آقای زیباکلام بگوید «نفوذی»؛ من از ایشان عذرخواهی می‌کنم زیرا ایشان یک نفوذی نیستند، تعریف من از زیباکلام «خودباختگی» است.

زیباکلام: هدف انقلاب آزادی بود نه ستیز با آمریکا
        ستیز با آمریکا جزو اهداف انقلاب نبود. شما می‌توانید به مصاحبه‌های مرحوم امام خمینی(ره) که نزدیک به12 مصاحبه در نوفل لوشاتوداشتند نگاه کنید. وقتی از ایشان سوال شده علت مخالفت شما باشاه چیست گفته‌اند برای آزادی بیان،‌ آزادی مطبوعات، آزادی سیاسیون و اجرای حاکمیت قانون و مفاهیمی که ذیل جامعه مدنی و حقوق شهروندی است مبارزه کرده و به دنبال انقلاب هستند.

        استکبارستیزترین افراد جامعه ما غیردموکرات‌ترین آنها هستند.‌ اصولاً افرادی که استکبارستیز هستند جزو افرادی هستند که حتی یک کلام از بسته نشدن روزنامه‌ها، انتخابات آزاد، آزادی زندانیان سیاسی و در کل هر آنچه که به دموکراسی مربوط می‌شود حرف نمی‌زنند. اگر آمریکاستیزی را از آنها بگیرید حرفی برای گفتن ندارند. به سلاحی دست حاکمیت نظام جمهوری اسلامی بدل شده‌اند.

        باید آبان سال 58 و آن فضا را تجربه می‌کردیم. باید خیلی بلاها سرمان می‌آمد تا بفهمیم قانون و آزادی از همه چیز مهم‌تر است. برای همه بعد از آن اتفاق تحول فکری پدید آمد. البته به جز گروه محدودی که به واسطه رابطه با قدرت به آمریکاستیزی چسبیدند.

        اصولگرایان تندرو گفتند که ما هیچ مذاکره‌ای با آمریکا نمی‌کنیم. بعد گفتند هیچ مذاکره‌ای به جز هسته‌ای با آمریکا نخواهیم کرد. همان دوران خبر آمد که از آقای ظریف برای حضور در وین و مذاکره درباره سوریه دعوت شده است. هنوز جوهر برجام خشک نشده بود که با آمریکا در مورد سوژه‌های دیگر صحبت کردیم.

        اگر یک زمانی در دهه شصت شعار مرگ بر آمریکا را سر می‌دادند و موجی از آمریکاستیزی وجود داشت؛ اکنون سه دهه از آن زمان فاصله گرفتیم و فضای جامعه تفاوت کرده و اگر قرار به شعار مبارزه با آمریکا باشد این شعار دیگر خریداری ندارد. جامعه به سمت تنش‌زدایی و حرکت به سمت رابطه با آمریکا می‌رود اما حاکمیت این مسئله را به‌سختی می‌پذیرد. باید گفت نسل‌های جدید اصلا آمریکاستیز نیستند.