چاپ خبر
آمانو چالش‌های پارلمانی توافق را پیچیده‌تر کرد
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   11 مرداد 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d14001

     «مجلس شورای اسلامی از باب اصول قانون اساسی باید نسبت به این گونه معاهدات بین‌المللی نظر بدهد اما در برخی موارد نیز نظر نداده است مثل قطعنامه 598. مسئله هسته‌ای را علاج می‌کنیم و شاید مجلس هم نظر بدهد، بهتر باشد و پشتیبانی و وفاقی حاصل شود.» این پاسخ علی لاریجانی به پرسشی صریح است که دیروز هم خبرگزاری ایسنا از رییس مجلس مطرح کرد: «از نظر جنابعالی مجلس باید درباره برجام نظر دهد یا شورایعالی امنیت ملی؟». اگر لاریجانی کوشید پاسخی نه مثبت و نه منفی به این پرسش بدهد، رییس سازمان انرژی اتمی با لحنی صریح‎تر گفت: «توافق دولت با کشورهای خارجی نیاز به تصویب مجلس شورای اسلامی ندارد». علی اکبر صالحی درباره نحوه بررسی برجام در مجلس افزود: تا اندازه‎ای که من مطلع هستم مواردی که به مجلس تقدیم می‎شود که یا معاهده یا کنوانسیون بین‎المللی است و اینطور نیست که هر توافقنامه‎ای را دولت بخواهد با کشورهای خارجی منعقد کند حتما به مجلس ببرد. ده‎ها و صدها توافقنامه در سال با کشورهای خارجی منعقد می‎شود که الزاما به مجلس نمی‎رود و فقط مواردی که طبق قانون اساسی مشخص شده به مجلس می‎رود».


     رییس سازمان انرژی اتمی همچنین گفت: «برنامه جامع اقدام مشترک حداقل اسم آن برنامه جامع اقدام مشترک است و معاهده و کنوانسیون نیست و نمی‎دانم تحت چه تعریفی به مجلس می‎رود. البته مجلس این حق را دارد طبق قانون صیانت از فناوری هسته‎ای که اخیرا به تصویب رسیده به همراه شورایعالی امنیت ملی برجام را مرور کنند و اگر مصلحت دانستند، برجام را ادامه دهند و اگر امر دیگری داشتند، تصمیم دیگری را اتخاذ کنند».


دیدار آمانو با سناتورهای آمریکا
     در حالیکه در ایران، بحث ضرورت یا عدم ضرورت تصویب برجام در مجلس مظرح است؛ اعضای سنا و کنگره آمریکا هم که احساس می‎کنند با قطعنامه شورای امنیت عملا دور زده شده‎اند؛ تلاش‎هایی را برای کسب اطلاع از توافق محرمانه ایران و آژانس بین‎المللی انرژی اتمی آغاز کرده‎اند. در این زمینه، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با انتشار اطلاعیه‎ای دیدار یوکیا آمانو مدیر کل آژانس با اعضای کمیته روابط خارجی سنا درباره‌ جزئیات برنامه جامع اقدام مشترک ( برجام) را تایید کرد. بر اساس این اطلاعیه، آمانو در هفته جاری به واشنگتن سفر خواهد کرد و روز چهارشنبه 5 اوت (14 مرداد) با اعضای کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا دیدار و درباره‌ نقش آژانس در راستی آزمایی و نظارت بر تعهدات تهران طبق برجام صحبت خواهد کرد. پایگاه اینترنتی آژانس بین‌المللی انرژی گزارش داد: آمانو روز پنج شنبه 31 ژوئیه دعوت نامه‌ای را از سوی سناتورهای آمریکایی دریافت و از آن استقبال کرده است و وی در پاسخ به این دعوت به واشنگتن می‌رود.


واکنش ایران به سفر آمانو
     در این حال، نماینده دائم ایران در آژانس با اشاره به حضور یوکیا آمانو در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا و تلاش سناتورها برای اطلاع از متن تفاهم اخیر ایران و آژانس گفت: همان‌طور که تاکنون مشخص شده است، متون محرمانه بین ایران و آژانس حتی در اختیار دولت آمریکا هم قرار نگرفته است، بنابراین به طور قطع این مساله نمی‌تواند در اختیار نمایندگان سنا هم قرار بگیرد و ایران این موضوع را به طور کامل برای مدیرکل روشن کرده است.


     رضا نجفی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا گفت: اینکه مجلس یکی از کشورهای عضو از مدیرکل آژانس دعوت کند و او این دعوت را بپذیرد یا نپذیرد جزو اختیارات شخص مدیرکل است. وی در پاسخ به این پرسش که «اگر سناتورهای آمریکایی خواستار بیان جزییات توافق ایران و آژانس برای حل مسایل گذشته و حال شوند آمانو اجازه دارد در این‌باره توضیح دهد؟»، عنوان کرد: «قطعا توافق‌ها بین یک کشور عضو و آژانس که جنبه محرمانه دارد به هیچ وجه نمی‌تواند در اختیار هیچ کشور دیگری قرار بگیرد و همان‌طور که در بحث‌های کنگره هم معلوم شد، متون محرمانه بین ایران و آژانس حتی در اختیار دولت آمریکا هم قرار نگرفته است بنابراین به طور قطع این مساله در اختیار نمایندگان سنا هم نمی‌تواند قرار بگیرد.»