چاپ خبر
هفته‌ای که خود رسانه‌ها سوژه خبر می‌شوند
بیست‌ویکمین نمایشگاه مطبوعات آغاز شد
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   17 آبان 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d1397

بیست‌ویکمین نمایشگاه مطبوعات، خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری از صبح دیروز با حضور ۷۰۰ رسانه آغاز به کار کرد، نمایشگاهی که می‌توان آن را بزرگ‌ترین تجمعی دانست که رسانه‌ای‌ها را دور هم جمع می‌کند. در این دوره از نمایشگاه مطبوعات ۷۳۰ رسانه متقاضی شرکت بودند که از این تعداد تقاضای برخی موردقبول واقع نشد. ۷۰۰ رسانه حاضر در این دوره در ۹ گروه عمومی و خانواده، دین و اندیشه، فرهنگی هنری، سیاسی اقتصادی، آموزشی تخصصی، محلی و منطقه‌ای، موسسات مطبوعاتی، روزنامه‌ها و خبرگزاری‌ها و در قالب ۶۰۰ غرفه با شعار «نقد منصفانه، پاسخ مسئولانه» در نمایشگاه مطبوعات حضور دارند.
در نمایشگاه سال قبل، ۵۲۰ رسانه حضور داشتند که این رقم در نمایشگاه امسال با رشد کمی همراه بوده است. همچنین از ۶۰۰ رسانه حاضر در بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها، ۱۳۰ رسانه جدید هستند و در دو سال اخیر مجوزشان را کسب کرده‌اند. برگزاری هشت نشست تخصصی و پنج استارت آپ رسانه‌ای ازجمله برنامه‌های دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها است که طی ایام نمایشگاه در محل نشست‌های جنبی برگزار می‌شود. همچنین به همت اداره کل رسانه‌های خارجی وزارت ارشاد، ۲۲ نماینده از رسانه‌های کشورهای کویت، ایتالیا، عراق، ترکیه، آلمان، روسیه، ژاپن، امریکا، فرانسه، ‌ لبنان و چین جهت معرفی رسانه متبوع خود در میز تخصصی بخش بین‌الملل نمایشگاه مطبوعات حضور دارند.
نمایشگاه بیست و یکم به روایت آمار
از نکات قابل‌توجه در نمایشگاه مطبوعات امسال حضور بخش خصوصی است و درمجموع ۳۴۰ رسانه بخش خصوصی در نمایشگاه ۲۱ حاضر خواهند بود. در این دوره از نمایشگاه مطبوعات، ۵۶۷ غرفه برای ۶۰۰ رسانه تعبیه می‌شود. نمایشگاه امسال تقسیم‌بندی موضوعی دارد اما این تقسیم‌بندی موضوعی شامل خبرگزاری‌ها، روزنامه‌ها، موسسات مطبوعاتی و همچنین نشریات استانی نمی‌شود. گروه دین و اندیشه با ۲۷، فرهنگی و هنری ۵۷، سیاسی و اقتصادی ۷۹، آموزشی و تخصصی ۷۱، عمومی و خانواده ۴۴ و کودکان و نوجوان با هفت شرکت‌کننده در نمایشگاه امسال حضور پیداکرده‌اند و تعداد نشریات استانی، منطقه‌ای و محلی در نمایشگاه مطبوعات امسال ۳۳ عنوان اعلام‌شده است.
قرار است رسانه‌های خارجی هم در بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها حضورداشته باشند که اجرایی کردن این مهم به اداره کل رسانه‌های خارجی سپرده‌شده است. نشریات دانشگاهی در نمایشگاه مطبوعات امسال، در سه حوزه تقسیم‌بندی شده‌اند که شامل وزارت علوم، وزارت بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی می‌شوند. در نمایشگاه مطبوعات امسال غرفه جدیدی با عنوان «غرفه چهره‌ها و تجربه‌ها» راه‌اندازی می‌شود. علاوه بر این، قرار است غرفه جدیدی با عنوان «موزه مطبوعات» هم در بیست‌ویکمین دوره از نمایشگاه مطبوعات راه‌اندازی شود که طراحی آن را فریدون صدیقی از اساتید روزنامه‌نگاری عهده‌دار است. یکی دیگر از خبرهای مربوط به نمایشگاه بیست و یکم مطبوعات این است که محدوده زوج و فرد در طول برگزاری نمایشگاه برداشته می‌شود تا ورود و خروج خبرنگاران راحت‌تر انجام بگیرد
حاشیه‌ها و جایزه‌ها
قرار است هزینه‌های نمایشگاه مطبوعات امسال دو هفته پس از پایان نمایشگاه اعلام شود؛ ضمن اینکه قرار است همانند سال‌های گذشته بهترین رسانه و همچنین غرفه برتر معرفی شود. غرفه‌های برتر نمایشگاه امسال، علاوه بر دریافت هدیه نقدی و تخفیف ۵۰ درصدی بهای غرفه در نمایشگاه سال بعد، در طرح رتبه‌بندی یا ضریب کیفی رسانه‌ها، امتیاز ویژه دریافت خواهند کرد، در جانمایی نمایشگاه سال آینده در اولویت قرار می‌گیرند و می‌توانند در طرح اشتراک نیم‌بها، بدون نوبت پذیرش شوند. در بیست‌ویکمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها همانند سال گذشته انتشار بولتن‌ها به روزنامه‌ها سپرده‌شده است و قرار است هر روز یکی از روزنامه‌ها بولتن رسمی نمایشگاه مطبوعات را دربیاورند.
برای نمایشگاه مطبوعات دو تا سه محل در محل مصلی تعبیه‌شده است که گفت‌وگوها در آنجا انجام شود و درعین‌حال طبق طراحی‌ای که انجام‌شده، اگر رسانه‌ای مهمان ویژه داشته باشد به‌جای اینکه مزاحم تردد دیگران باشد می‌تواند با انجام هماهنگی در این تالارها برنامه‌های خودشان را اجرا کنند. همچنین مطابق آئین‌نامه، امسال پخش بیش از ۱۰ وات صدا از بلندگو ممنوع اعلام‌شده است. همچنین قرار است در حاشیه نمایشگاه مطبوعات امسال، نشست‌هایی با صاحبنظران و اهالی رسانه درباره سیاست‌های معاونت مطبوعاتی شکل بگیرد و صاحبنظران دیدگاه‌های خودشان در این نشست‌ها ارائه بدهند. امسال هم ‌مانند سال گذشته یک روزنامه سراسری، یک خبرگزاری و یک نشریه استانی که در پاسداشت زبان فارسی کوشش کرده‌اند، معرفی و در اختتامیه نمایشگاه از آن‌ها تقدیر می‌شوند.
بخش‌های جانبی نمایشگاه
سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یکی از متولیان اصلی حوزه‌های کتاب، سند، کتابداری و مطالعه، ظرفیت‌های بسیاری نیز در عرصه مطبوعات کشور دارد. برخی از این ظرفیت‌ها که شاکله بخش غرفه سازمان اسناد و کتابخانه ملی در نمایشگاه مطبوعات است، شامل ارائه اسناد مطبوعاتی و مطبوعات قدیمی، کتاب‌های مرتبط با تاریخ مطبوعات و نشریات سازمانی است. مرور تاریخ معاصر با محوریت مطبوعات و نگاهی گذرا به مطبوعات قدیمی ازجمله جذابیت‌های این غرفه است. بازدیدکنندگان می‌توانند از طریق رایانه‌های موجود در غرفه به مطبوعات قدیمی اسکن شده عصر قاجار و پهلوی دسترسی پیدا کنند.
اولین چاپ اعلام و آگهی در روزنامه‌ها، اولین قانون سانسور در مطبوعات، تصویب اولین فارغ تحصیلان دوره روزنامه‌نگاری در ایران، سند تشکیل اولین سندیکای روزنامه‌نگاری ایران و خبرنگاران مطبوعات ایران، ‌ عکس‌هایی از اولین معاونت مطبوعاتی بعد از انقلاب و یکسری آثار دیگر مثل دسته‌های چاپ، ‌ دوربین‌های خبرنگاری و مواردی از این قبیل ازجمله اسناد و آثاری هستند که در غرفه موزه مطبوعات در بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها به نمایش درمی‌آیند.
سفر به دنیای جذاب ارتباطات و صید مرواریدهای تجربه و تخصص در غرفه جدیدی با عنوان «چهره‌ها و تجربه‌ها» در نمایشگاه مطبوعات امسال برپاشده است؛ این غرفه با حضور پیشکسوتان رسانه‌ای در راستای قدردانی و استفاده از تجربیات آن‌ها بنا شده و در طول برپایی نمایشگاه برنامه‌هایی را نیز تدارک دیده که از آن جمله حضور روزانه دو استاد ارتباطات و گفت‌وگو با علاقه‌مندان و اصحاب رسانه است. لذت دانایی و تجربه شیرین روزنامه‌نگاری و مفاهیم ارتباطی را با خبرگان این حوزه در غرفه یادشده تجربه کنید. موسسه فرهنگی موزه‌های بنیاد مستضعفان، «موزه مطبوعات ایران» را برای اولین بار در بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات برپا کرده است. برپایی این غرفه پیش‌زمینه تاسیس موزه مطبوعات ایران است که از سال ۱۳۷۴ نسبت به شناسایی، گردآوری، مستندسازی و پژوهش در زمینه مطبوعات ایران از زمان تولد آن در دوره قاجار تاکنون اقدام شده است.
نمونه‌ای از فرازهای تاریخی مطبوعات ایران، یافته‌های آماری، یافته‌های پژوهشی در حوزه مطبوعات، نخستین قانون مطبوعات ایران و سیر تحولات تاریخی مطبوعات ایران را همراه با جاذبه‌های نمایشگاهی در غرفه موزه مطبوعات ایران ببینید. انجمن عکاسان مطبوعاتی ایران با حضوری متفاوت در نمایشگاه امسال، اقدام به برپایی نمایشگاه عکس ۱+۵ کرده است. این نمایشگاه شامل ۱۰۰ عکس برگزیده از ۱۹ عکاس مطبوعاتی ایران است که در دو سال گذشته و در مذاکرات ایران و ۱+۵ حضور داشتند.
مراسم افتتاح رسمی نمایشگاه، صبح امروز یکشنبه ۱۷ آبان و با حضور حسن روحانی، رییس‌جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود. در این مراسم قرار است رییس‌جمهور با حضور در میان اصحاب رسانه از نزدیک با آن‌ها دیدار و گفت‌وگو داشته باشد. هادی عیار
انتشار رمان فیلمنامه «اتفاق» از کیشلوفسکی
کتاب «اتفاق و دو داستان دیگر»، نوشته کریشتوف کیشلوفسکی، کارگردان لهستانی سینما با ترجمه عظیم جابری، توسط نشر چشمه منتشر و راهی بازار نشر شد. این اثر شامل سه رمانِ فیلمنامه از کیشلوفسکی است.
رمان فیلمنامه، ژانر ویژه‌ای است که چیزی میان داستان و فیلمنامه محسوب می‌شود. به این معنی که از مصالح هر دو ژانر به یک میزان استفاده می‌کند. کیشلوفسکی علاوه بر فیلمسازی، به داستان‌نویسی علاقه زیادی داشت. روایت تنهایی و اضطراب انسان در لهستان کمونیست‌زده دهه‌های ۱۹۶۰ و 1970، از جمله حوزه‌های علاقه‌مندی این نویسنده است. کتاب «اتفاق و دو داستان دیگر» سه داستان با عناوین «آرامش»، «آماتور» و «اتفاق» را به‌همراه مصاحبه‌ای با هانا کرال، تنظیم‌کننده این داستان‌ها در بر می‌گیرد. در قسمتی از داستان «آماتور» از این کتاب می‌خوانیم: «شرکت‌شان در بحبوبه تمرینات دفاع نظامی بود. فیلیپ یک لحظه مردد ماند، نمی‌دانست با ماسک ضدگازش کجا ایستاده است، زیرا همه همان کله‌های قورباغه‌ای شکل را داشتند اما با جهت‌یابی از روی لباس‌ها به سمت ستون افراد کادر آمد تا بعد به ‌ستون کارمندان بخش خودش برسد. چند تمرین اجرا کردند، سپس حرکت از صف دونفره به صف چهارنفره را تمرین کردند و به‌همین منوال، به ترتیبی که فیلیپ، ناگهان خود را در گروه مدیریت دید و آنجا دریافت، شخص مجاورش مدیر شرکت است. مدیر همیشه سرمشق بود و دوست داشت همه جا اولین نفر باشد. می‌دانستند که تمایل دارد در دانشگاه ثبت نام کند، تنها به این هدف که آمار و ارقام شرکت را بالا ببرد. حتی سکته‌ای هم داشته، زیرا در مسابقه دو استقامت که توسط یکی از معلمان جاه طلب مدرسه محلی برپا شده بود، می‌خواست سرمشق باشد. کسالت مدیر برنامه‌های آموزشی معلم را خراب کرده بود، اما سرانجام مدرسه جدیدی یافت و با ارعاب دانش‌آموزان، تیم هندبالی دست و پا کرد و به مقام قهرمانی مسابقات کشوری رسید. واقعیت این است که هم‌اکنون، شخص مدیر بود که کنار فیلیپ نفس نفس می‌زد. به محض آن که توانست، ماسکش را برداشت و موهایش که از عرق به هم چسبیده بود نمایان شد. به چهره شاداب فیلیپ نگاه کرد. در حالی که صورتش را پاک می‌کرد، پرسید: «چه‌طوری انجام می‌دهید؟»» این کتاب با ۲۳۱ صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت ۱۶۰ هزار ریال منتشر
شده است.
موسیقی فیلم «ارباب حلقه‌ها» برای ششمین سال پیاپی، به‌عنوان برترین موسیقی فیلم تاریخ سینما شناخته شد. موسیقی این فیلم،‌ با غلبه بر «فهرست شیندلر» و «گلادیاتور»، در نظرسنجی رادیو کلاسیک اف‌.ام، به‌عنوان برترین موسیقی فیلم تاریخ سینما معرفی شد.
آلبوم اینترنتی رضا صادقی، به‌زودی و به‌صورت دانلود رایگان اینترنتی، عرضه خواهد شد. این آلبوم شامل قطعاتی با ترانه‌سرایی بابک صحرایی، سیدمحمد کاظمی، نیلوفر کتابداری، مریم دلشاد، رضا صادقی و حسین متولیان است و آهنگسازانی چون ساناز کریمی، مجتبی ابولقاسم‌پور، اشکان آبرون و آرش آزاد، در کنار رضا صادقی حضور دارند.
تعدادی از نوازندگان کشورمان همراه گروه بین‌المللی «ملودی فوردیالوگ» که زیر نظر سازمان یونسکو فعالیت می‌کند، ۲۲ دسامبر سال جاری مصادف با اول دی‌ماه، کنسرتی را در شهر پاریس فرانسه برگزار می‌کنند. این کنسرت موسیقایی به‌مناسبت 70 سالگی سازمان یونسکو و ۱۰ سالگی گروه «ملودی فوردیالوگ» برگزار می‌شود.
آرش گوران از آغاز جلسات ضبط آلبوم جدید ارکستر فیلارمونیک تهران، با اجرای 9 نفر از اعضای ارکستر خبر داد و گفت: «طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده قصد داریم آلبوم ارکستر فیلارمونیک تهران را منتشر کنیم. تاکنون دو قطعه «آداجیو ارکستر زهی اثر ساموئل باربر» و «قطعه‌ای برای تریو و ارکستر زهی اثر گیوم لوکو» ضبط شده است و از هفته آینده نیز جلسات دوباره ضبط خود را آغاز می‌کنیم.»
گودبرداری و ساخت مجتمعی تجاری در کنار مزار زنده‌یاد محمدرضا لطفی،‌ صدای اهالی موسیقی را درآورده است. تا آنجا که مدیر اجرایی و اعضای مکتب خانه موسیقایی میرزا عبدالله، در پی احداث این مجتمع تجاری در کنار باغ مزار زنده یاد محمدرضا لطفی، بیانیه‌ای منتشر کردند و نسبت به این اقدام سازمان‌های ذی‌ربط اعتراض خود را نشان دادند.
چاوشی «کجایی» را برای «شهرزاد» می‌خواند
محسن چاوشی ستاره موسیقی پاپ ایران ترانه خود را برای سریال «شهرزاد» آماده کرد. تیتراژ این مجموعه نمایش خانگی از قسمت پنجم با صدای محسن چاوشی پخش خواهد شد که انتظار می‌رود این ترانه نیز مانند سه ترانه قبلی این خواننده، با استقبال مواجه شود. چاوشی ترانه جدیدی به‌نام «کجایی» را برای سریال «شهرزاد» خوانده است که به‌عنوان تیتراژ این مجموعه، مورد استفاده قرار می‌گیرد. هنوز خبری از محتوای این کار در دست نیست اما محتوای کار عاشقانه و متناسب با این سریال عظیم شبکه خانگی است. سریالی که دوشنبه این هفته قسمت چهارم آن نیز به بازار خواهد آمد. این خواننده پیش از این، قطعه‌های «شهرزاد»، «همخواب» و «به‌رسم یادگار» را برای سریال «شهرزاد» خوانده بود که با استقبال روبه‌رو شده و رکورد دانلود را در شش ساعت اول انتشار شکسته است. شهرزاد با نقش‌آفرینی چهره‌هایی مثل ترانه علیدوستی، شهاب حسینی، علی نصیریان، مصطفی زمانی، ابوالفضل پورعرب و بسیاری دیگر از بازیگران چهره سینمای ایران، پرفروش‌ترین سریال شبکه خانگی است و تهیه‌کنندگان این سریال قصد انتشار و توزیع مجدد قسمت‌های اول آن را دارند.
خداحافظی بانوی 7 هزارساله با مولوی
پس از کش‌وقوس‌های فراوان درباره اسکلت بانوی هفت هزار ساله که در منطقه مولوی کشف شده بود،‌بالاخره روز جمعه این اسکلت که مورد بی‌مهری توسط ساکنان و برخی دستگاه‌های اجرایی قرار گرفته بود به موزه ملی منتقل شد. رئیس پژوهشکده باستان‌شناسی با اعلام خبر انتقال اسکلت بانوی هفت هزار ساله به موزه ملی ایران،‌ اظهار کرد: «این اسکلت روز جمعه از خیابان مولوی به موزه ملی ایران انتقال یافت، چرا که شرایط حضور این اسکلت در خیابان نامناسب بود.» حمیده چوبک ادامه داد: «از این اسکلت در هفته پژوهش رونمایی می‌شود و از آن زمان، قابل بازدید است. به‌همراه این اسکلت، باقی‌مانده اسکلت دومی که در همین سایت کشف شده بود نیز انتقال داده شده است.» وی با انتقاد از عملکرد برخی سازمان‌ها و نهادها،‌ گفت: «اگر سازمان‌ها و نهادهای دیگر مانند شهرداری به کمک سازمان میراث فرهنگی می‌آمدند، می‌توانستیم اولین سایت موزه شهری را در ایران داشته باشیم اما چنین اتفاقی اکنون نیفتاده و مجبور هستیم محل کشف این اسکلت‌ها را پر کنیم تا زمانی که شرایط لازم برای کاوش‌های گسترده‌تر پیش بیاید و دوباره این سایت را باز کنیم.»
درگذشت پایه‌گذار مرکز ملی کتابداری ایران
پوری سلطانی از پایه‌گذاران علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی در ایران، در سن 84 سالگی بر اثر بیماری از دنیا رفت. شیفته سلطانی برادرزاده پوری سلطانی، در این زمینه توضیح داد: «پوری سلطانی صبح دیروز شانزدهم آبان‌ماه، به علت نارسایی ریه، در بیمارستان ایرانمهر درگذشت.» پوری سلطانی از سوم آبان، به‌علت نارسایی قلبی و ریه و همچنین انسداد روده در بخش مراقبت‌های ویژه (ICU) بیمارستان‌ بستری بود. او متولد سال 1310 و از پایه‌گذاران علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی پایه‌گذار مرکز ملی کتابداری در ایران بود. سید عبدالله انوار درباره سلطانی می‌گوید: «به‌واقع این بانوی والامرتبه مَلَکی است در بین آدمیان و همین تلبس به لباس آدمی است که فلک، سنگ جفا را با بی‌رحمی هر چه تمام‌تر تا آنجا که توان داشته بر سر او کوبیده است و فقط همین خصلت مَلَکی اوست که توانسته او را در برابر این جفای اهریمنانه فلک بایستاند و او بدون شکوه‌ای، این رنج‌ها را صبورانه تحمل کند و گذشت عمر را با بهترین انیس یعنی کتاب و کارهای راجع به کتاب همراه کند.»