چاپ خبر
معدود چهره‌های شاخص‌ در میان 1500 تاییدشده جدید
لیست نهایی نامزدهای واجد صلاحیت از سوی شورای نگهبان به وزارت کشور اعلام شد
روزنامه سپید   |   اخبار 2   |   18 بهمن 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d13559

       ساعت چهار صبح دیروز شورای نگهبان پس از 20 روز بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس دهم، اسامی تاییدصلاحیت‌شدگان رادر اختیار وزارت کشور قرار داد و وزارت کشور نیز ظهر دیروز این لیست را در اختیار فرمانداری‌ها، از جمله فرمانداری تهران قرار داد. قائم‌مقام وزیر کشور از تایید صلاحیت نهایی شش‌هزار و 180 نفر از داوطلبان انتخابات مجلس دهم در شورای نگهبان خبر داد و گفت: «بیش از 51 درصد از ثبت‌نام‌کنندگان اولیه تاییدصلاحیت شدند.» حسینعلی امیری در گفت‌وگو با خبرگزاری ایرنا آمار ردصلاحیت‌شدگان را پنج‌هزار و 205 نفر عنوان کرد. سخنگوی هیات مرکزی نظارت بر انتخابات نیز از افزایش 1500 نفری تایید صلاحیت‌شدگان انتخابات مجلس خبر داد و گفت: «تعداد داوطلبان انتخابات مجلس به 6300 نفر افزایش یافت و بیش از 20 نفر برای هر کرسی مجلس رقابت خواهند کرد.» سیامک ره‌پیک توضیح داد: «پیش‌تر 40 درصد داوطلبان انتخابات مجلس در هیات‌های نظارت استان‌ها تائیدصلاحیت شده بودند که با بررسی‌های شورای نگهبان 15 درصد دیگر (1500 نفر) به احرازصلاحیت‌شده‌ها افزوده شد که در مجموع تائیدصلاحیت‌شدگان داوطلبان انتخابات مجلس به 55 درصد افزایش یافت.» وی با بیان اینکه «در هیچ دوره‌ای از انتخابات مجلس این تعداد داوطلب تائیدصلاحیت‌شده نداشتیم»، گفت: «بخشی از این افزایش ناشی از افزایش داوطلبان مجلس و بخشی هم ناشی از افزایش تعداد تائیدصلاحیت‌شده‌هاست.»

صلاحیت‌ها چگونه بررسی شد؟
       آیت‌الله محمد مومن، عضو فقهای شورای نگهبان، خبر از آن داد که در جریان بررسی صلاحیت نامزدها، شش گروه دو نفری، یک فقیه و یک حقوقدان برای بررسی صلاحیت‌ها قرار داده شده که هم از نظر فقهی و اسلامی و هم از نظر حقوقی به این پرونده‌ها رسیدگی شود. محمدمهدی شب‌زنده‌دار، دیگر فقیه عضو شورای نگهبان، نیز گفت: «اگر زمان بیشتر بود، امکان بررسی بیشتری هم وجود داشت و در آن صورت تکلیف افرادی که صلاحیتشان احراز نمی‌شود یا در این مورد باید با احتیاط عمل شود، مشخص می‌شد.» همچنین، نجات‌الله ابراهیمیان، عضو حقوقدان شورای نگهبان، گفت: «اندک بودن زمان برای بررسی صلاحیت‌ها باعث ورود فشار زیادی هم از نظر روانی و هم از نظر فیزیکی روی ما می‌شود.»

مطهری و فراهانی تایید شدند
       از مجموع دو هزارو 390 داوطلب انتخابات مجلس در تهران،هزار و 144 نفر تایید، هزار و 178 نفر رد و 68 نفر هم انصراف داده‌اند. اسامی این افراد از طریق فرمانداری در اختیار آنها قرار می‌گیرد. کسانی که در مراحل قبلی تاییدصلاحیت شده‌اند، اما دراین مرحله صلاحیت آنها توسط شورای نگهبان تایید نشده؛ به مدت سه روز فرصت دارند تا اعتراضات خود را اعلام کنند. آنطور که خبرگزاری ایلنا گزارش داده، در حوزه انتخابیه تهران تنها علی مطهری، نماینده کنونی مجلس، در میان تاییدصلاحیت‌شدگان قرار دارد. صادق خرازی، رئیس هیات موسس حزب ندای ایرانیان، هم ازتایید صلاحیت مجیدفراهانی دبیرکل این حزب خبر داد. رسول منتجب‌نیا، محسن رهامی، محسن‌هاشمی، فاطمه‌هاشمی، مرتضی اشراقی، محمد اشرفی‌اصفهانی، فاطمه راکعی، محسن مهرعلیزاده، الیاس حضرتی و علی صوفی از نامزدهای شاخص اصلاح‌طلبان در تهران هستند که پس از ردصلاحیت از سوی هیات‌های نظارت، اعتراض‌شان به شورای نگهبان هم حاصلی در بر نداشت. چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب در شهرهای بزرگ همچون مصطفی معین، مرتضی مبلغ، غلامرضا انصاری، ابراهیم اصغرزاده، داریوش قنبری و... هم علیرغم اعتراض به ردصلاحیت خود از سوی شورای نگهبان تایید نشدند. کمال‌الدین پیرموذن و حمید رسایی، دو نماینده پرسروصدای مجلس نهم که چندین بار هم سابقه درگیری در پارلمان را با هم داشتند، نهایتا از سوی شورای نگهبان تایید صلاحیت نشدند.

از عرصه کنار نمی‌رویم
       احمد حکیمی‌پور، دبیرکل حزب اراده ملت، در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی سپید درباره برنامه اصلاح‌طلبان برای حضور در انتخابات پس از اعلام نظر شورای نگهبان گفت: «با توجه به خبرهایی که من دریافت کرده‌ام، متاسفانه در میان تاییدصلاحیت‌شدگان اسامی اصلاح‌طلبان شاخص دیده نمی‌شود. اما باید منتظر گزارش‌های دقیق وزارت‌ کشور ماند.» وی درباره انتشار لیست‌های مجعول در آستانه اعلام صلاحیت‌ها درفضای مجازی گفت: «این بخشی از عملیات روانی است و ما بارها گفته‌ایم تا وقتی خبری از کانال رسمی اعلام نشده، دوستان نباید به این شایعه‌ها دامن زنند و وارد این بازی روانی بشوند یا فضا را ملتهب کنند.» حکیمی‌پور در پاسخ به سوال «آیا تاییدصلاحیت 6000 نامزد به معنی رقابتی‌بودن انتخابات خواهد بود؟»، گفت: «ما در سپهر سیاسی دونوع رقابت داریم؛ یک رقابت حداقلی است و یکی رقابت پرشور حداکثری است. ممکن است در این شرایط وضعیت خیلی برانگیزاننده نباشد؛ اما امیدواریم اصلاح‌طلبان بتوانند کاندیداهای مورد نظرشان را معرفی کنند.» او درباره اقدامات اصلاح‌طلبان برای ارائه لیست انتخاباتی اعلام کرد: «نمایندگان اصلاح‌طلب که تابه امروز وضعیت‌شان مشخص است، شناسایی شده‌اند. درباره آمار تاییدشدگان می‌توان گفت که افراد مشخص شده‌اند اما برای بستن لیست منتظر نتیجه نهایی بررسی‌صلاحیت‌ها بودیم.» حکیمی‌پور درباره معیار افرادی که ممکن است در لیست اصلاح‌طلبان قرار بگیرند هم گفت: «تجربه، کارنامه، سابقه و میزان رای‌آوری افراد خیلی مهم است و این افراد کاملا مشخص شده‌اند.» حکیمی‌پور تاکید می‌کند که تابه‌حال حدود 60نفر در تهران شناسایی شده‌اند، ولی خیلی‌ها ناشناخته هستند. در بقیه استان‌ها هم وضعیت به‌این گونه است که کاندیداهای شاخص حذف شده‌اند. او درباره اینکه «در شرایط فعلی آیا هنوز رییس‌جمهور می‌تواند اقدامی انجام بدهد یا نه؟»، گفت: «توقع داریم ایشان به‌عنوان رئیس قوه مجریه این وضعیت را بررسی کنند.» حکیمی‌پور در پاسخ به این سوال که «باتوجه به لیست اصولگرایان چه ارزیابی از آن دارید و احتمال پیروزی اصلاح‌طلبان بویژه در تهران با نامزدهای ناشناخته وجود دارد یا نه؟»، گفت: «با توجه به این شرایط ارزیابی دقیقی ندارم؛ اما سیاست عرصه احتمالات و ممکنات است. ما هم ناامید نیستیم و از عرصه انتخابات و رقابت کنار نمی‌رویم و خود را برای پیروزی آماده می‌کنیم.»

همه اصلاح‌طلبان شاخص رد شده‌اند
       رسول منتجب‌نیا، قائم‌مقام حزب اعتمادملی، نیز در پاسخ به سپید درباره تایید صلاحیت اصلاح‌طلبان شاخص گفت: «هنوز وزارت کشور گزارش دقیق و رسمی درباره نتیجه بررسی صلاحیت‌ها اعلام نکرده است. اما گفته‌می‌شود این گزارش، از آنجایی که خلاف آنچه که شب در فضای مجازی منتشر شده، هست هنوز نتیجه را اعلام نکرده‌اند تا دولت تصمیم‌گیری کند. اما به‌نظر می‌رسد که همه اصلاح‌طلبان شاخص ردصلاحیت شده و در این لیست اصلا افراد شاخص دیده نمی‌شود.» حسین کمالی، دبیرکل حزب اسلامی کار، هم به سیپد گفت: «هنوز هیچ گزارش رسمی به داوطلبان ارایه نشده است.»

رئیس‌جمهور از توان خود استفاده کند
       علی‌محمد غریبانی، دبیرکل انجمن اسلامی مهندسان ایران، هم درباره تایید صلاحیت‌هاگفت: «نتیجه به فرمانداری‌ها اعلام شده اما هنوز نتیجه به داوطلبان اعلام نشده است. ما هم منتظر لیست نهایی هستیم تا بعد از آن ببینیم که چه اقداماتی را در دستور کار قرار بدهیم.» او دلیل این تاخیر را «بحث‌هایی بین وزارت کشور و شورای نگهبان» عنوان کرد و افزود که لیست‌هایی که در شب گذشته در فضای مجازی منتشر می‌شد، صحت ندارد. او درباره رقابتی‌بودن انتخابات درصورت عدم حضور چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبان تاکید کرد که ما هنوز منتظر گزارش رسمی هستیم تا ببینیم آیا اصلاح‌طلبان در میان تاییدصلاحیت‌شدگان حضور دارند یا نه و بعد از آن لیست را مشخص خواهیم. کرد. غریبانی می‌گوید: «روحانی متوجه جریان و وضعیت امروز ایران هست و چون او مسئولیت اجرای قانون اساسی را دارد موظف است که رایزنی کند تا این فضای یاس‌آلود مقداری تغییر کند تا افراد شاخص اصلاح‌طلبان هم در لیست قرار بگیرند.» او در ارزیابی لیست اصولگرایان و احتمال پیروزی اصلاح‌طلبان بویژه در تهران با نامزدهای ناشناخته گفت که «تصمیم نهایی با مردم است و این مردم هستند که تشخیص می‌دهند به چه کسی رای بدهند. ما وقتی افراد شاخص خود را در لیست نمی‌بینیم، مقداری در لاک خود رفته‌ایم تا ببینیم چکار باید کرد. اما تصمیم نهایی با مردم است که به چه کسی رای بدهند. ما از مردم دعوت می‌کنیم که حتما در پای صندوق رای حاضر باشند؛ اما در این شرایط نمی‌توان هیچ‌اظهارنظر دقیق معطوف به نتیجه داشت.»  الهه کولایی، عضو شورای هماهنگی مجمع زنان اصلاح‌طلب، هم گفت که در میان تاییدصلاحیت‌شدگان اسامی چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبان دیده نمی‌شود.