چاپ خبر
دبیر علمی کنگره تازه‌های لیزر در گفتگو با «سپید»
در مورد تکنولوژی لیزر بافت سخت، هنوز وابسته‌ایم
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   10 بهمن 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d12364

       سپید: «لیزر در دندانپزشکی دوران نوجوانی خود را در کشور طی می‌کند.» این جمله‌ای است که دبیرعلمی دهمین کنگره تازه‌های لیزر در توصیف دانش لیزر در دندانپزشکی عنوان می‌کند. رضا فکر آزاد، رئیس انجمن پزشکی لیزری ایران و دبیر علمی کنگره تازه‌های لیزر در گفتگوی اختصاصی با سپید ورود تکنولوژی لیزر به ایران را مربوط به بیست سال پیش می‌داند و می‌‌گوید: «ده سال است که مقداری اقبال به آن نشان داده شده است و همکاران دندانپزشکی از آن استفاده می‌کنند. لیزر تکنولوژی خوبی است که از بحث تشخیص پوسیدگی‌های ساده دندانی و بیماری‌های داخل دهان که دستگاه‌های آن در داخل موجود است، گرفته تا تراشیدن دندان، استخوان و لثه به عنوان یک ابزار تراشنده و جراحی از آن استفاده می‌شود.»

       وی همچنین از کاربرد لیزرهای کم‌توان در بهبود دردهای بعد از جراحی‌ها یا تثبیت ترمیم زخم‌های جراحی داخل دهان، مشکلات مفصل فکی و آسیب‌های رسیده به عصب در ایمپلنت یاد می‌کند و می‌گوید: «خوشبختانه در گروه‌های آموزشی که بدین منظور تدوین شده جلوتر از پزشکی هستیم. ما واحد درسی لیزر را از چهار سال پیش در لسیت درس‌های دانشجویان پزشکی قرار داده‌ایم. البته نه به صورت اجباری بلکه اختیاری است و من نیز به عنوان مسوول کمیته راه‌اندازی مطالعه آموزشی پزشکی کل کشور در حال تدوین آن هستیم.»

       فکرآزاد از 18 دانشکده دارای مرکز تحقیقات و بخش‌های لیزر نام می‌برد و توضیح می‌دهد: «هر ساله رشد بسیار خوب مقالات در این زمنیه هستیم. در 2010 و 2012 در امارات و بارسلون بیشترین مقاله را در کنگره‌های جهانی داشتیم و این نشان می‌دهد که این اقبال به کشور روی آورده است. بالغ بر 700 تا 1000 نفر در کشور آموزش‌ دیده‌اند که می‌تواند دورنمای بهتری را به تصویر بکشد.»

       وی همچنین به تمامی دندانپزشکان توصیه می‌کند حتما آموزش‌های لازم در این زمینه را داشته باشند و یا حداقل فلوشیپ لیزر در دندانپزشکی را گرفته باشند که بتوانند این کارها را انجام دهند و می‌گوید: «لیزری که برای بحث‌های جراحی استفاده می‌شود نیاز به مهارت دارد. لیزر در دندانپزشکی از همه رشته‌ها سخت‌تر است زیرا با بافت سخت سر و کار دارد. در دهان سه بافت مختلف مثل استخوان، دندان و لثه وجود دارد که هر سه برهم‌کنشی متفاوت در مقابل لیزر دارند. به همین خاطر نیاز به مهارت الزامی است.»

       فکرآزاد دستگاه‌های لیزر موجود در کشور در زمینه دندانپزشکی را وارداتی می‌داند و خاطرنشان می‌کند: «مرکز لیزر و فنون ملی ایران و مراکز دیگر خوشبخانه لیزرهایی را برای جراحی‌های بافت نرم ساخته‌اند و تست‌های آزمایشگاهی برای مراکز مختلف آن درحال انجام است. لیزرهای کم‌توان برای ترمیم زخم نیز ساخته شده اما لیزر برای بافت‌های سخت هنوز در حال ساخت است.»

       رئیس انجمن پزشکی لیزری ایران هیچ کدام از خدمات لیزر در دندانپزشکی را تحت پوشش بیمه نمی‌داند و می‌گوید: «امیدوار هستیم این کار به‌زودی انجام شود. از آنجا که یک تکنولوژی هایتک است هنوز بیمه هیچ تعهدی نسبت به آن ندارد.»

       فکرآزاد سفیدکردن یا بلینچ دندانی را تکنیکی جدید همراه با لیزر می‌داند و توضیح می‌دهد: «برای سفید کردن ماده‌ای وجود دارد که وقتی روی دندان قرار می‌گیرد باعث ایجاد رادیکال آزاد اکسیژن شده و رنگ را می‌شکند. لیزر این فرایند را تشدید می‌کند و مدت زمان را به یک دوم کاهش می‌دهد. مضاف بر اینکه آسیب حرارتی آن نیز کمتر خواهد بود.»

       وی همچنین در خصوص اخلاق پزشکی به خبرنگار ما می‌گوید: «اخلاق چیزی است که در ذات همه وجود دارد. اخلاق آموختنی نیست. متاسفانه مسائل مالی روی آن تاثیر می‌گذارد اما آنقدری که رسانه‌ای شده و دارند هجمه به جامعه پزشکی وارد می‌کنند نیست. برخی از افراد مشکلات روانی دارند و این فرد نه تنها پزشک که اگر مهندس ساختمان، راننده تاکسی یا در هر شغل دیگری هم بود به نحوی این کوتاهی از خدمت را انجام می‌داد. شاید کثرت کار و شرایط پزشکان طوری باشد که گاهی این رفتارها را از پزشکان بینید اما من هنوز معتقدم مردم پزشکان را دوست دارند و جامعه پزشکی هم به سوگندنامه‌ای که خورده‌اند عمل می‌کنند.»