چاپ خبر
اتفاقات اقتصادی مهم در حاشیه سفر رئیس جمهور به فرانسه
تهران و پاریس در مسیر بازگشت به‌روزهای خوش
روزنامه سپید   |   اخبار 5   |   10 بهمن 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d12356

       ایران پس از سال‌ها تحمل تحریم‌های اقتصادی بین‌المللی اکنون و پس لغو این تحریم‌ها در بخش‌های مختلف ازجمله حمل‌ونقل، انرژی و تاسیسات زیربنایی برای رفع نیازهای خود مذاکره و همکاری با کشورهای دیگر را آغاز می‌کند.

       در همین ارتباط و در جریان سفر رییس‌جمهور به فرانسه پس از 17 سال، روحانی طی مراسمی در کاخ الیزه که با حضور همتای فرانسوی‌اش فرانسوا اول‌اند برگزار شد، قراردادهای مهم اقتصادی و بازرگانی به ارزش حدود 30 میلیارد یورو (33 میلیارد دلار) امضا کرد که شامل توافق‌های همکاری با شرکت‌های پژو سیتروئن، ایرباس و توتال بود.

بازگشت دوباره پژو سیتروئن
       با توافقی که در جریان سفر رییس‌جمهور اسلامی ایران به فرانسه به امضا رسید، خودروساز فرانسوی، پژو سیتروئن با قرارداد شراکتی به ارزش 400 میلیون یورو (436 میلیون دلار) با شرکت ایران‌خودرو، به ایران بازخواهد گشت.

       این کمپانی فرانسوی برای مدرنیزه کردن یک کارخانه در چند کیلومتری غرب تهران رقمی معادل ۲۰۰ میلیون یورو سرمایه‌گذاری خواهد کرد. میزان سرمایه‌گذاری شرکت ایران‌خودرو نیز در این زمینه به رقم مشابه ای خواهد رسید.

       در همین ارتباط کارلوس تاوارش، مدیرعامل پژو سیتروئن گفت: «تا سال ۲۰۱۷ قادر خواهیم بود با استفاده از تکنولوژی نوین، سه مدل جدید از تولیداتمان را به مشتریان ایرانی ارائه دهیم. برای حصول اطمینان درباره تولید سالانه خودرو با شریک تجاری خود یعنی ایران‌خودرو تا رقم ۲۰۰ هزار دستگاه تلاش خواهیم کرد.»

       به گزارش خبرگزاری رویترز، قرار است شرکت پژو سیتروئن از نیمه دوم سال ۲۰۱۷ میلادی مدل‌های ۲۰۸، ۲۰۰۸ و ۳۰۱ خودروی پژو را در ایران تولید کند.

       همچنین بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، شرکت‌های پژو و سیتروئن با ایران‌خودرو برای تولید سالانه 200 هزار خودرو با استفاده از قطعاتی که در ایران تولید می‌شوند همکاری خواهند کرد. گفتنی است انتشار خبر بازگشت پژو به ایران کمک کرد ارزش سهام این شرکت در بازار پاریس 5/1 درصد صعود کرده و به 35/14 یورو برسد.

       به‌این‌ترتیب پژو نخستین خودروساز غربی است که از زمان اجرایی شدن برجام و برداشته شدن تحریم‌ها از بازگشت به ایران خبر می‌دهد.

غول‌های هوایی و انرژی هم آمدند
       از سوی دیگر امضای قرارداد خرید ۱۱۸ فروند هواپیما از کمپانی ایرباس از دیگر دستاوردهای سفر رییس‌جمهوری ایران به فرانسه بوده است. ارزش این قرارداد ۲۵ میلیارد دلار ارزیابی‌شده است. شرکت هواپیمایی ایرباس 114 هواپیمای مسافربری به ایران ایر تحویل خواهد داد و همچنین را خدمات آموزش خلبان و تعمیر و نگهداری فراهم می‌کند. این سفارش که بر مبنای قیمت‌های اعلام‌شده از سوی ایرباس، 27 میلیارد دلار ارزش دارد. شامل 12 فروند هواپیمای سوپرجامبوی دوطبقه‌ای 380 و 21 فروند هواپیما از خانواده‌A320 و 24 فروند A320 نئو است. همچنین 73 فروند هواپیمای پهن‌پیکر سفارش ایران شامل 27 A330 و 18 A330 نئو و 16 فروند A350 هستند.

       شرکت نفتی توتال نیز از امضای قرارداد برای خرید نفت خام از ایران به میزان ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار بشکه در روز خبر داده است. خرید نفتی این غول بزرگ انرژی از ایران به‌طور ویژه برای پالایشگاه‌های فرانسوی و اروپایی است. این شرکت همچنین به بررسی پتانسیل‌های صنعت نفت ایران برای ارزیابی حضور گسترده‌تر خواهد پرداخت. همچنین یکی دیگر از تفاهم‌های حاصله در سفر پاریس مربوط به حمل‌ونقل است که در طی آن شرکت ملی راه‌آهن فرانسه با امضای پروتکل همکاری با مقامات ایرانی برای توسعه و بهره‌برداری از ایستگاه‌های قطار و گسترش خط آهن در ایران وارد این کشور خواهد شد.

بانکی‌ها بی‌تمایل‌اند
       یکی از وجوه جالب این سفر عدم تمایل بانک‌های فرانسوی برای مبادلات با ایران است. این در حالی است که باوجود ازسرگیری همکاری‌های اقتصادی میان ایران و فرانسه، بانک‌های فرانسوی که هنوز جریمه 9 میلیارد دلاری آمریکا برای بانک بی ان پی پاریبا به دلیل نقض تحریم‌ها را در خاطر حفظ کرده‌اند، به دلیل نگرانی از نقض تحریم‌های آمریکایی تمایلی به انجام مبادلات مالی با ایران نشان نمی‌دهند.

       گفتنی است روحانی و هیئت همراه وی پیش از سفر به فرانسه در ایتالیا به سر می‌بردند و در آن سفر نیز قراردادهای بسیاری با طرف ایتالیایی به امضا رساندند. ارزش سندهای همکاری که در پاریس به امضا رسیدند قابل‌مقایسه با قراردادهای اعلام‌شده در رم هستند. دکتر روحانی در رم ۱۴ سند همکاری در حوزه‌های حمل‌ونقل، راه‌آهن و ریل، همکاری‌های آموزشی و پزشکی، بازرگانی، ایمنی، همکاری‌های بندری، کشاورزی، قرنطینه و حفظ نباتات، پزشکی و دارویی امضا کرد. بر اساس گزارش رویترز به نقل از یک مقام دولتی ایتالیایی، شرکت‌های ایتالیایی به ارزش ۱۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار در حوزه انرژی، زیرساخت‌ها، فولاد و کشتی‌سازی با ایران قرارداد امضا کردند.
سجاد خداکرمی