چاپ خبر
خواننده توانای موسیقی سنتی، اسیر حواشی شد
گیــر و دار ســالار
روزنامه سپید   |   اخبار 10   |   06 بهمن 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d11890

       صدای سالار عقیلی برای خیلی از ما آشناست. از تیتراژ سریال «تبریز در مه» تا آلبوم‌های «به نام گل سرخ»،‌ «باده نوشین» و «سبوی تشنه» و ده‌ها تک آهنگ و آلبومی که با صدای او شنیده‌ایم. او خواننده‌ای ملی و معروف است و با تصنیف‌های حماسی خود، جایگاه ویژه‌ای در خاطره جمعی ایرانیان دارد. رسانه ملی، هرگاه می‌خواهد عواطف ایرانیان را برانگیزد، از تصنیف‌های «وطنم» و «ایران» عقیلی استفاده می‌کند که بجا و مناسب نیز هست. اما از چند شب پیش و باز هم ابتدا در فضای مجازی او وارد حاشیه‌هایی شد که احتمالا آینده کاری‌اش را تحت تاثیر قرار خواهد داد؛ عکسی از این خواننده منتشر شد که نشان می‌داد او در استودیوی شبکه ماهواره‌ای «من و تو» حضور یافته و با مجریان این شبکه گفت‌وگو کرده است. بلافاصله گمانه‌زنی‌ها آغاز شد؛ عده‌ای می‌گفتند عقیلی بی توجه به عواقب احتمالی و ندانسته این کار را انجام داده و عده‌ای دیگر اعتقاد داشتند او تعمدا و با قصد مهاجرت میهمان من‌وتو شده است. هر چند صحبت‌های این هنرمند فقط درباره تور کنسرت لندنش بود اما این اقدام، مخالفان و موافقان عقیلی را به صف کرد.

عقیلی در من و تو چه گفت؟
       عقیلی در گفت‌وگو با شبکه من و تو، به برنامه کنسرت‌‌هایش در شهرهای مختلف انگلستان و همچنین کنسرت‌های بعدی‌اش در آمریکا اشاره کرد و از استقبال مردم تشکر کرد. این خواننده درباره چالش برگزاری کنسرت در خارج از ایران هم گفت: «در خارج از ایران، هزینه برگزاری کنسرت بسیار بالا است. به‌عنوان نمونه در سالن برج میلاد، پیانویی است که می‌شود نواخت اما وقتی در اینجا خواستیم پیانو روی سن داشته باشیم، 1500 دلار هزینه اضافه طلب کردند.» او در این گفت‌و‌گو، درباره نخستین اجرای حرفه‌ای‌اش در سال 1374 در فرهنگسرای شفق سخن به‌میان آورد و درباره تلاش‌‎هایش برای برگزاری کنسرت در شهرستان‌های ایران و گستره فعالیت‌هایش نکاتی را مطرح کرد و در نهایت نیز این گفت‌وگو با اشاره مجدد به کنسرت‌های این خواننده در انگلیس به انتها رسید. در واقع این خواننده موسیقی سنتی ایران عمدتا از این برنامه، به‌عنوان فرصتی برای تبلیغ کنسرت‌هایش استفاده کرد.

بگذارید بیاید، بعد...
       در نخستین واکنش رسمی، حسین‌ نوش‌آبادی، سخنگوی وزارت ارشاد، در نشست خبری روز گذشته‌اش با خبرنگاران، به این اتفاق اشاره کرد و گفت: «ابتدا عقیلی باید به ایران برگردد و اتفاق رخ‌داده بررسی شود. البته بعید است که وزیر ارشاد نسبت به این موضوع واکنشی نشان داده باشد.» وی همچنین خاطرنشان کرد: «حضور خواننده سنتی کشورمان که از هنرمندان محبوب و مردمی است، در شبکه‌ ماهواره‌ای ضد انقلاب، باعث شگفتی همگان شد اما در حال حاضر ابعاد این اتفاق در حال بررسی است. این اتفاق نه قابل دفاع است و نه قابل توجیه. امیدوارم ایشان بعد از بازگشت به کشور درباره انگیزه‌اش از حضور در این شبکه توضیحاتی بدهد. ما هم براساس آن توضیحات، گزارشی را تهیه می‌کنیم و در اختیار رسانه‌ها قرار می‌دهیم.» او همچنین شان و اعتبار هنرمندان کشور را در گرو وفاداری به نظام، انقلاب و مردم دانست و درباره تصمیم‌گیری صریح وزارت ارشاد، تاکید کرد: «هنوز در وزارتخانه تصمیمی در این‌باره گرفته نشده است.»

حذف از جشنواره!
       در حالی که نوش‌آبادی، در جمع خبرنگاران گفته بود که حذف این خواننده از جشنواره موسیقی فجر قطعی نیست، حمیدرضا نوربخش، مدیر این دوره جشنواره از لغو اجرای عقیلی خبر داد. نوربخش گفت: «از آنجا که سالار عقیلی با حضور در یک شبکه ماهواره‌ای غیرمجاز، قوانین وزارت ارشاد را نقض کرده است، بنابراین براساس تصمیم دفتر موسیقی، این هنرمند از جدول سی‌ویکمین دوره جشنواره موسیقی فجر حذف خواهد شد.» او درباره نحوه رسیدن به این تصمیم چنین توضیح داد: «برای جشنواره موسیقی فجر، کمیته‌ها و شوراهای مختلفی تعریف کرده‌ایم که هر کدام از آنها وظایفی را برعهده دارند. یکی از این کمیته‌ها، کمیته نظارت است و وظیفه‌اش نظارت بر گروه‌های موسیقی و بخشی از استعلام‌های ما است که اعضای آن با مراجع ذی‌صلاح در ارتباط هستند. براساس مشورت‌های انجام‌شده توسط این کمیته، حضور سالار عقیلی در جدول جشنواره سی‌ویکم ممکن نیست.»
***

       به نظر می‌رسد واکنش‌‌ها به اقدام سالار عقیلی در روزهای آتی، روند صعودی داشته باشد و احتمالا باید منتظر هجمه رسانه‌‌های یک جریان سیاسی به سیاست‌های فرهنگی دولت به این بهانه باشیم. اما نگاهی به محتوای برنامه نشان می‌دهد صحبت‌های این خواننده فقط در راستای برگزاری کنسرتش بوده و بس. می‌توان عقیلی را به دلیل کج‌سلیقگی یا بی دقتی یا مشاوره اشتباهی که گرفته است، سرزنش کرد اما فراموش نکنیم که صلابت صدای سالار، حس میهن‌دوستی بسیاری از ایرانیان را تقویت کرده است. پس با کمی ملایمت، صبوری و تدبیر می‌توان به این قائله خاتمه داد. قائله‌ای که دامنه‌دارشدنش جز خسارت، عایدی دیگری برای موسیقی ایران ندارد.

جرم نیست!
       هنوز ساعتی از اعلام تصمیم مدیر جشنواره موسیقی نگذشته بود که سخنگوی خانه موسیقی به این تصمیم اعتراض کرد. داریوش پیرنیاکان در این باره توضیح داد: «ما از جایگاه صنفی و هنری خانه موسیقی، موظفیم از حقوق همه هنرمندان و از منافع صنفی اعضا دفاع کنیم. امروز شنیده‌ایم که به دبیر جشنواره موسیقی فجر اعلام کرده‌اند آقای سالار عقیلی به دلیل حضور در یکی از شبکه‌های ماهواره‌ای نباید در این جشنواره شرکت کنند... اول باید این موضوع کاملا بررسی شود و بعد این تصمیمات گرفته شود. می‌توانستند وقتی آقای عقیلی از سفر برگشتند با ایشان صحبت کنند و بعد در این باره تصمیم‌گیری شود. اما امروز بدون هیچ صحبتی با آقای عقیلی حکمی صادر کرده‌اند که در جشنواره شرکت نکنند که این برای ما اصلا قابل قبول نیست و جای تعجب دارد. همین‌طور که آقای عقیلی در بسیاری از برنامه‌های موسیقی کشور، در تیتراژ سریال‌ها و... حضور داشته‌اند و در این راه بسیار زحمت کشیده‌اند... هیچ قانونی به ما هنرمندان ابلاغ نشده که اگر کسی با یک رسانه خارجی گفتگو کند و اثرش آنجا پخش شود، جرم محسوب شود. از نظر ما جرم نیست؛ باید قانونی وجود داشته باشد که از آن تبعیت شود به همین راحتی نمی‌توان به کسی گفت این کار را انجام ندهد.
محسن دلیلی