چاپ خبر
مقابله با عفونت‌ها و بیماری‌های تنفسی با اکیناسه
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   31 شهریور 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d11195

اکیناسه که در ایران به آن سرخارگل می‌گویند، یک گیاه علفی از تیره کاسنی است که ارتفاع آن حداکثر به 1 تا1/5 متر می‌رسد. یک گیاه دارویی که استفاده از آن در امریکای شمالی و اروپا بسیار معمول است. سرخارگل به نور فراوانی احتیاج دارد و قادر است خشکی را به خوبی تحمل کند. با وجود بومی بودن آن در امریکای شمالی، امروزه در اروپا و آسیا و حتی برخی جاهای ایران هم به صورت انبوه کشت می‌شود.

 

      شهرت اصلی آن به دلیل مقابله با عفونت‌ها و بیماری‌های تنفسی مانند سرماخوردگی است. همچنین در رفع برونشیت هم موثر عمل می‌کند. از طرف دیگر این گیاه حاوی آلکامیدهایی است که برای مقابله با باکتری‌ها و قارچ‌ها موثر بوده و در صورت التهاب مثانه نیز می‌توان از آن استفاده کرد. به نظر می‌رسد با شروع فصل سرد می‌توان تا حدی به سرخارگل و مزایای بی‌شمارش اعتماد کرد تا شاید از بیماری‌هایی مثل سرماخوردگی، آنفولانزا و عفونت‌های ویروسی و باکتریایی در امان بود. اکیناسه برای مقابله با سایر عفونت‌ها از جمله عفونت مجاری ادراری، عفونت‌های قارچی واژن، تبخال‌های تناسلی، عفونت‌های خونی (سپتی سمی)، بیماری لثه، التهاب لوزه، آلودگی‌های استرپتوکوکی، سیفیلیس، حصبه، مالاریا و دیفتری به کار می‌رود.

 

      در خصوص شیوه اثرگذاری این گیاه باید گفت که اکیناسه باعث فعال شدن مواد شیمیایی در بدن می‌شود و التهاب و احتمالا علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را کاهش می‌دهد. همچنین به نظر می‌رسد اکیناسه حاوی بعضی مواد شیمیایی است که می‌توانند به مخمر و سایر انواع قارچ‌ها به طور مستقیم حمله کنند.

 

      در خصوص تداخلات دارویی باید گفت که مصرف اکیناسه به همراه کافئین ممکن است سبب غلظت فراوان کافئین در جریان خون شود و خطر عوارض جانبی را افزایش دهد. عوارض جانبی معمولی عبارتند از عصبانیت، سردرد و افزایش ضربان قلب. همچنین مصرف سرخارگل می‌تواند فعالیت سیستم ایمنی را افزایش دهد و استفاده از آن همراه با بعضی داروهای کاهنده سیستم ایمنی (مثل آزاتیوپورین، سیکلوسپورین، مایکوفنولات، تاکرولیموس، پردنیزولون، کورتیکواستروئیدها و غیره) ممکن است اثرات این داروها را کاهش دهد.

 

      برای تهیه دم‌نوش آن می‌توان یک قاشق چای‌خوری ریشه سرخارگل را در یک فنجان آب جوش ریخت و به مدت 10 دقیقه دم کرد. هر روز سه وعده و تا 7 روز باید این محلول صاف شده را نوشید. توجه ویژه این که مصرف گیاه سرخارگل برای دیابتی‌ها و افرادی که به بیماری‌های خود ایمنی مبتلا هستند و نیز برای افراد آلرژیک توصیه نمی‌شود.