چاپ خبر
آیا این تجمعات به نفع جامعه پزشکی است؟
یـک تـجـمـع و چـنـد واکـنـش
روزنامه سپید   |   اخبار 6   |   28 دی 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d10836

سپید: روز شنبه بود که جمعی از رادیولوژیست‌ها برای اعتراض به برخی موضوعات صنفی تجمع کردند. رئیس انجمن رادیولوژی ضمن عدم موافقت با این تجمع اما گفته بود این خواسته‌ها تکراری است و پیش ‌از این به اطلاع مسئولان وزارت بهداشت رسیده بود اما تا به‌‌ حال اقدامی برای بهبود شرایط انجام‌نشده است. این اولین بار نیست که گروهی برای طرح موضوعات تکراری و یا جدید تصمیم می‌گیرند مقابل وزارت بهداشت تجمع کنند. حرکات اعتراضی که گاهی به دیدار با مسئولان وزارت بهداشت و نشستی برای حل موضوع منتهی می‌شود و گاهی تجمع‌کنندگان بدون هیچ پاسخی به خانه‌های خود بازمی‌گردند.

پیگیری انجمن برای جلوگیری از تجمع بی‌نتیجه ماند
       خبر احتمال برگزاری تجمع رادیولوژیست‌ها برایاولین بار چهارشنبه هفته گذشته مطرح شد که به دنبال آن در سپید با رئیس انجمن رادیولوژی گفت‌وگو کردیم و او گفت که برای پیگیری خواسته رادیولوژیست‌ها و جلوگیری از برگزاری تجمع جلسه‌ای با دبیر کمیسیون انجمن علمی تخصصی گروه پزشکی برگزار می‌شود تا از این تجمع جلوگیری شود. با این‌حال رادیولوژیست‌ها شنبه تجمع کردند اما به گفته معترضان حاضر در تجمع، مسئولان حراست از ورود آنها به داخل ساختمان جلوگیری کردند. ماموران با تعدادی ازحاضران در تجمع برخوردهای کلامی داشتند و تلفن همراه تعدادی از آنها را ضبط کردند.

       از جلال جلال‌شکوهی، رئیس انجمن رادیولوژی راجع به این موضوع سوال کردیم که او گفت: «ما موافق برگزاری این تجمع نبودیم اما این تجمع به‌هرحال اتفاق افتاده است. این‌یک حرکت مدنی بود که وزارت بهداشت آن را تحمل نکرد.» وی افزود: «راه‌های دیگری برای برخورد با تجمع‌کنندگان هم وجود داشت. مسئولان وزارت بهداشت می‌توانستند قبل از تجمع با نمایندگان رادیولوژیست‌ها یعنی اعضای انجمن رادیولوژی درمورد مشکلات این صنف صحبت کنند اما این کار را نکردند.» به گفته جلال شکوهی، می‌شد نمایندگانی از تجمع‌کنندگان را به جلسه‌ای دعوت کنند و به آنها قول پیگیری دهند درحالی‌که این اتفاق رخ نداد و برخورد با رادیولوژیست‌ها در چنین شرایطی شاید چندان مناسب نبود.

       جلال شکوهی همچنین از برگزاری جلسه اعضای هیئت‌مدیره انجمن رادیولوژی با هیئت بورد تخصصی خبر داد و گفت: «در این جلسه درمورد این موضوعات صحبت خواهد شد.»

       جواد افشاری، مدیرکل حقوقی وزارت بهداشت نیز به این تجمع واکنش نشان داد و گفت: «مطالبات مطرح‌شده در صورت تطابق با قوانین باید تمکین شود و اینکه هر صنف و گروهی به هر دلیلی برای حصول مطالباتش تجمع برگزار کند که خارج از این روند باشد، توجیه منطقی و قانونی ندارد. بخصوص اینکه اگر این تجمع‌ها توسط گروه‌های علمی و نخبه و مرجع در کشور برگزار شود از منطق علمی و نخبگی بدور است و این گروه‌ها باید در آموزش روش‌های مدنی برای کسب حقوق موردادعای خود الگوی مردم باشند.»

       هر چند شرکت‌کنندگان این تجمع معتقد بودند براساس اصل 27 قانون اساسی تشکیل اجتماعات و راهپیمایی‌ها بدون حمل سلاح به‌شرط آن‌که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است.

واکنش جامعه پزشکی به برخورد با تجمع‌کنندگان
       در پی انتشار خبر تجمع رادیولوژیست‌ها و واکنش نیروی انتظامی برای متفرق کردن جمعیت، پزشکان در گروه‌های اجتماعی واکنش‌های متفاوتی به این موضوع نشان دادند. بخشی از پزشکان از پیگیری به شیوه قانونی و به نتیجه رسیدن تلاش‌های‌ انجمن ناامید ‌شده بودند؛ اما برخی دیگر از پزشکان نیز بر اینکه قانون را باید رعایت کرد و این اقدامات هیجانی باعث گم شدن اصل موضوع می‌شود، تاکید می‌کردند و براین باور بودند که پیگیری خواسته‌های صنفی را باید به انجمن‌ها و سازمان نظام پزشکی سپرد. بخش دیگری از پزشکان نیز ارائه خدمات رادیولوژی از سوی این تعداد متخصص زنان را که حدود 60 نفر اعلام شده، عامل تاثیرگذار در کاهش مراجعات مردم به رادیولوژیست‌ها نمی‌دانند.

       ساختمان وزارت بهداشت در ماه‌های اخیر شاهد تجمع‌های زیادی بود که هرکدام از سوی گروهی از اعضای جامعه پزشکی و یا دانشجویان برای طرح خواسته‌های صنفی و یا آموزشی برگزار شد. تاآنجا که وزیر بهداشت نیز در واکنش به خبر برگزاری تجمع فارغ‌التحصیلان اپتومتری گفته بود: «فکر می‌کنم وزارت بهداشتی‌ها به این مسائل عادت کرده‌اند.»

        نمی‌توان از پاسخگویی که بخش مهمی از وظایف مسئولان است گذشت اما برای پیگیری موضوعات صنفی و آموزشی قبل از هر کار می‌توان از راهکارهای قانونی نظیر طرح موضوع با کمیسیون انجمن‌های علمی و در مراحل بالاتر طرح موضوع با نمایندگان مجلس و دیوان عدالت اداری نیز استفاده کرد. وجود تضاد و تداخل بین گروه مختلف متخصان یک امر عادی است اما اگر اعضای هر انجمن علمی که تعدادشان بیش از 150 انجمن است، هر روز بخواهند مطالبات خود را از راه تجمع مقابل ساختمان وزارت بهداشت پیگیری کنند، ‌درنهایت کار به جایی خواهد رسید که فضای مقابل ساختمان وزارت بهداشت کم بیاید و مسئولان ناچار شوند پیاده‌روی مقابل وزارت بهداشت را با رزرو قبلی به گروه‌ها واگذار کنند یا حتی به کنایه یکی از شرکت‌کنندگان در این تجمع آن را اجاره بدهند.

        در این بین کارشناسان معتقدند، شاید به رسمیت شناختن هویت صنفی برای انجمن‌های علمی و اجازه فعالیت گسترده‌تر به سازمان‌های مردم‌نهاد این حوزه، بتواند در کاهش واکنش‌های احساسی گروه‌های مختلف موثر واقع شود.
مینا دارابی