چاپ خبر
تعرفه‌ها 60درصد کمتر از آنچه باید، افزایش یافت
روزنامه سپید   |   اخبار 13   |   16 آبان 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d1067

چگونگی تعیین تعرفه های پزشکی برای خدات سلامت به بحث هرروزه رسانه ها تبدیل شده است و هرروز پزشکی از یک گوشه کشور و با یک تخصص از مشکلاتی که این اقدام برای بخش سلامت کشورداشته است می‌گوید.
علیرضا زالی رئیس سازمان نظام پزشکی در گفت‌وگو با خبرنگار «سپید» درباره اختلال تعرفه‌های پزشکی و ثابت نبودن قیمت تمام‌شده خدمات در ایران گفت: «این موضوع مسئله جدیدی نیست و قیمت تمام‌شده در حوزه خدمات سلامت برخلاف سایر جنبه‌های خدمات عمومی کشور هیچ‌گاه نرخ ثابتی نداشته است.»
او ادامه داد: «تعرفه‌های پزشکی کم است و تمامی خدمات عمومی در کشور به سمت یک قیمت تمام‌شده پیش رفته اما تعرفه‌های نظام سلامت چه در بخش عمومی یا خصوصی پیشرفت نداشته است. از حدود سال 1373 یعنی نزدیک 21 سال قبل مبنای
تعرفه گذاری در نظام بهداشت و درمان کشور، قیمت تمام‌شده خدمات معرفی شد.»
وی در ادامه به مشکلات دیگر در بحث تعرفه گذاری اشاره کرد و گفت: «نزدیک به هفت سال تعرفه جراحی ثابت بوده است. مشکل دیگر که بسیار جدی بوده و به عقب‌ماندگی تعرفه در حوزه سلامت دامن زده است ثابت ماندن کتاب
تعرفه گذاری در 19 سال اخیر بوده که مسبب تبدیل تعرفه به فرآیندی غیر پیوسته شده است.»
وی درباره راه خروج از این مشکلات گفت: «ابتدا باید قیمت تمام‌شده خدمات در حوزه سلامت مانند سایر خدمات عمومی پذیرفته شود. دولت، منابع عمومی کشور و منابع بیمه‌ای برای جبران مابقی پرداخت باید فعالانه‌تر وارد عمل شوند و پوشش مناسب را ایجاد کنند. همچنین فرآیند تعرفه گذاری باید پویا و به‌صورت پیوسته باشد و حداقل سالی یک‌بار بازنگری خدمات انجام شود. در حوزه سرپایی و بستری نیز هنوز نیاز به تغییرات اصلاحی احساس می‌شود.»
رئیس سازمان نظام پزشکی ادامه داد: «به خاطر فشار اعتباری بیمه‌ها و شرایط خاص اقتصادی کشور، در بازنگری کتاب ارزش‌گذاری نسبی، خدمات بالغ‌بر
60 درصد کمتر از حد مورد انتظار افزایش تعرفه‌ای، پیدا کرد، یعنی به‌جای 180 درصد رشد در بهترین شرایط 120 درصد در نظر گرفته ‌شد و دلیل این امر ناتوانی سازمان‌های بیمه‌گر باوجود مشکلات اعتباری‌شان بود که قادر به پوشش بیمارستان‌های دولتی نبودند یعنی همین‌الان ما نسبت به آنچه مربوط به کتاب ارزش‌گذاری نسبی خدمات سال 84 است (حدود 10 سال قبل) حدود 60 درصد افت تعرفه‌ای را داشته‌ایم، نه اینکه بیمه‌ها تمایل نداشتند بلکه شرایط اقتصادی آنان امکان چنین تحرکی را از آنان گرفته بود .»
وی تصریح کرد: «باید هرسال کتاب تعرفه‌ها بازنگری و نظرات گروه‌های پزشکی دراین‌باره گرفته شود و سالیانه بر اساس واقعیت‌های اقتصادی حوزه سلامت این تغییرات صورت بگیرد و به سمت شفاف‌سازی تعرفه حرکت شود، شفاف‌سازی یعنی رضایت پزشک و بیمار هردو جلب شود. با توجه به اینکه هم‌اکنون اکثر بیمه‌ها مایل به همکاری هستند فضای خوبی در کشور حاکم است فقط باید منابع عمومی کشور به سمت حوزه سلامت و منابع بیمه‌ای بیشتر گسیل داده شود.»
وی بی‌توجهی به‌نظام تعرفه گذاری را عاملی برای بی‌انگیزه شدن جراحان دانست و گفت: «بسیاری از عمل‌های پیچیده که نیاز به اعتماد به‌ نفس جراح و گروه پزشکی دارد کم‌کم جذابیت خود را از دست بدهد و در نظام سلامت به آن اهمیت داده نشود. جاذبه‌های اقتصادی تعرفه‌ای جزو محورهایی است که به پیشرفت علم کمک زیادی می‌کند باید بدانیم که هم‌اکنون ایران ازنظر پزشکی کشور پیشتازی است. به بخش خصوصی ما آسیب‌های اقتصادی متعددی واردشده و در بحث هدفمند کردن یارانه‌ها هیچ پشتیبانی برای این بخش در نظر نگرفتیم.»
زالی نوسانات ارزی را مشکل دیگری برای حوزه پزشکی دانست و ادامه داد: «به دلیل اینکه بسیاری از تجهیزات و لوازم پزشکی وابسته به ارز بوده و همچنین 70 درصد بازار تجهیزات پزشکی اعم از سرمایه‌ای و مواد مصرفی وارداتی بوده است، این نوسانات ارزی سال‌های گذشته به بخش خصوصی آسیب زیادی وارد کرد و هیچ حمایتی نیز از آن نشد.»
مریم مهران راد