چاپ خبر
سازمان غذا و دارو مسئول نظارت و کنترل کالاهای سلامت‌محور است
مهمترین بحث‌های حوزه غذا و دارو مربوط به نظارت آزمایشگاه‌ها است
روزنامه سپید   |   اخبار 7   |   23 دی 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d10289

سپید: به کرات تاکید شده است که مسئولیت نظارت و کنترل کالاهای سلامت‌محور بر عهده سازمان غذا و دارو است. کالاهای سلامت‌محور طیف وسیعی از فراورده‌ها هستند که مصرف انسانی دارند. برخی از این کالاها همچون دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی تاثیر مستقیم بر سلامتی مردم داشته و از این جهت بسیار حساس هستند و برخی دیگر چون فراورد‌های آرایشی-بهداشتی از حساسیت کمتری برخوردار هستند. به همین منظور و به جهت نظارت و آشنایی هر چه بیشتر با حوزه آزمایشگاه‌های سازمان غذا و دارو همایشی با عنوان همایش کشوری آزمایشگاه‌های برتر به همت سازمان غذا و دارو برگزار می‌شود. قبل از برگزاری این همایش نشست خبری به همین منظور برگزار شد.

       معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در این نشست از وجود دستگاه‌های متعددی چون سازمان استاندارد و دامپزشکی در حوزه نظارت بر برخی فراورده‌ها یاد کرد و گفت: «گاهی لازم است در حیطه کار نظارتی لاجرم همکاری‌هایی با سازمان‌های دیگر داشته باشیم. مثلا فراورده‌های گوشتی تا زمانی که به صورت خام مورد استفاده قرار می‌گیرد به حوزه نظارتی سازمان دامپزشی برمی‌گردد که البته در یکی دو سال اخیر همکاری‌های خوبی در این زمینه با سازمان‌های مختلف داشته و این همکاری‌ها در حال توسعه است.»

       رسول دیناروند از آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو به عنوان یکی از بخش‌های مهم در سازمان غذا و دارو یاد کرد و افزود: «تمامی کالاهای سلامت‌محور در این حوزه کنترل و نظارت می‌شود که در این بین مرکز آزمایشگاه مرجع مستقر در سازمان غذا و دارو، آزمایشگاه اصلی وزارت بهداشت و سازمان است و بیشتر آزمایشگاه‌های دیگر زیر نظر این آزمایشگاه کار می‌کنند.»

       دیناروند با بیان اینکه 263 آزمایشگاه معتبر در بخش خصوصی و دولتی با سازمان غذا و دارو همکاری دارد، افزود: «تمامی کالاهای سلامت‌محوری که وارد ایران می‌شود به فراخور اهمیت و حساسیتی که دارند در یکی از این آزمایشگاه‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرند.»

سازمان غذا و دارو نیازمند همکاری بخش خصوصی است
       معاون وزیر بهداشت با مقایسه فراورده‌های بررسی شده در آزمایشگاه‌های استانی و فراورده‌های بررسی شده در آزمایشگاه مرجع سازمان گفت: «از تمامی فراورده‌هایی که در آزمایشگاه استان‌ها مورد بررسی قرار گرفته 24 درصد برگشتی و از نمونه‌های ارجاع شده به آزمایشگاه مرجع 7 درصد برگشتی داشته‌ایم. این اختلاف آمار نیز مربوط به آن است که در آزمایشگاه‌های استانی و معمولی نمونه‌هایی از بهداشت محیط همچون قصابی‌ها و رستوران‌ها نیز مورد بررسی قرار گرفته است و این افزایش تقلب در فراورده‌ها به همین دلیل است.»

دیناروند با تاکید بر همکاری بیشتر با حوزه خصوصی گفت: «در حوزه نظارت باید بتوان از بخش خصوصی استفاده کرد که متاسفانه تا به حال در این حوزه ضعیف عمل کرده‌ایم.»

همایش کشوری آزمایشگاه‌های برتر برگزار می‌شود
       در ادامه نشست خبری حسین رستگار مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو از آزمایشگاه‌ها به عنوان صادرکنندگان معتبرترین اسناد در کشور یاد کرد و گفت: «مهم‌ترین بحث‌های پیش آمده در حوزه غذا و دارو در سال‌های گذشته مربوط به نظارت آزمایشگاه‌ها بوده است. با برگه و سند آزمایشگاهی است که می‌توان محکم در دادگاه حرف زد.»

       رستگار از برگزاری همایش کشوری آزمایشگاه‌های برتر در روز 26 دی ماه در سالن ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی تهران یاد کرد و گفت: «در این همایش از تمامی آزمایشگاه‌های کنترل کیفی کشور چه در بخش خصوصی و چه دولتی رتبه‌بندی شده و براساس کیفیت کار و تخصص در این همایش معرفی می‌شوند.»

       وی در خصوص برنامه‌های انجام شده در این همایش گفت: «یکی از برنامه‌های اصلی که در این همایش کلید خواهد خورد برنامه‌ای با نام «سیستم مدیریت یک‌پارچه اطلاعات آزمایشگاهی» است که براساس آن در سال 95 تمامی اطلاعات آزمایشگاه‌ها یک‌پارچه و جمع‌آوری خواهد شد. این اطلاعات قابل رهگیری و در اختیار مردم قرار خواهد گرفت و در مدیریت و نظارت سازمان نیز کمک‌رسان خواهد بود.» مدیرکل آزمایشگاه‌های مرجع کنترل غذا و دارو در بخشی دیگر از صحبت‌های خود به فراورده‌های سلامت‌محوری که این روزها به کمک دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی نمونه‌برداری و برای بررسی به آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو ارجاع شده است اشاره کرد و گفت: «نمونه‌هایی از آلوچه و لواشک از تفرجگاه‌های تهران جمع‌آوری و مورد بررسی قرار گرفته است که متاسفانه از 21 نمونه همه دارای رنگ‌های غیرمجاز بودند.»

استفاده از رنگ‌ صنعتی سرطان‌زا در آلوچه و لواشک
       وی از وجود رنگ غیر مجاز و صنعتی تارتارازین در این محصولات یاد کرد و گفت: «استفاده از این رنگ صنعتی در محصولات خوراکی سرطان‌زا است و علاوه بر آن همه محصولات دارای آلایندگی و آلوده به میکروب بودند.» رستگار رنگ زعفران را نیز که بیشتر حجاج از مکه به ایران می‌آوردند دارای همین رنگ صنعتی و غیرمجاز دانست و در ادامه به مصرف غیرمنطقی مکمل‌های ورزشی اشاره کرد. رستگار با اعلام خبر از آسیب‌دیدگی جوانی 24 ساله به دلیل مصرف بی‌رویه مکمل ورزشی گفت: «در چند روز گذشته موردی داشتیم که یکی از مصرف‌کنندگان مکمل‌های ورزشی به‌دلیل مصرف بالای مکمل کبد خود را از دست داده و در نوبت پیوند کبد در بیمارستان به سر می‌برد.»
پدیده مظفری