چاپ خبر
مصاحبه با رئیس انجمن علمی پزشکی هسته‌ای ایران
برجام، پزشکی هسته‌ای ایران را شکوفا می‌کند
روزنامه سپید   |   اخبار 6   |   12 آبان 1394   |   لینک خبر:   sepidonline.ir/d1005

پزشکی هسته‌ای در سراسر جهان به‌عنوان مظهراستفاده صلح‌آمیز از انرژی اتمی شناخته‌شده است. در سال‌های اخیر به دلیل تحریم از سوی کشورهای غربی، موانعی در رشد و توسعه پزشکی هسته‌ای به وجود آمد زیرا بسیاری از تجهیزات لازم برای آن باید از کشورهای دیگر تهیه می‌شدند. اما مراکز پزشکی هسته‌ای باوجود تمامی محدودیت‌ها به فعالیت خود ادامه دادند. با توجه به رویدادهای اخیر و تصویب برجام، شرایط رشد و توسعه برای پزشکی هسته‌ای مهیا شده است. رئیس انجمن علمی پزشکی هسته‌ای معتقد است، ایران ازنظر تعداد متخصص و مراکز پزشکی هسته‌ای در منطقه غرب آسیا، رتبه اول را به خود اختصاص داده است. به گفته وی در حال حاضر 155 مرکز پزشکی هسته‌ای در کشور وجود دارد و حدود 200 متخصص پزشکی هسته‌ای در این مراکز مشغول کارند. اما باید دید که این مراکز و متخصصین تاکنون چه مسائلی داشته‌اند و توافق هسته‌ای چه تاثیرات و شرایطی را برای پزشکی هسته‌ای فراهم کرده است. سپید در همین خصوص با محسن ساغری، رئیس انجمن علمی پزشکی هسته‌ای به گفت‌و‌گو نشست. در ادامه این گفت‌و‌گو را می‌خوانید:

شما به‌عنوان رئیس انجمن پزشکی هسته‌ای ایران، وضعیت کنونی پزشکی هسته‌ای در کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
       در حال حاضر 155 مرکز پزشکی هسته‌ای در کشور وجود دارد که تقریباً نیمی از آنها در تهران و نیم دیگر در شهرستان‌ها هستند. نزدیک به 200 متخصص، در این مراکز مشغول کارند که هرسال تعداد این متخصصین افزایش می‌یابد. ایران در منطقه آسیای غربی رتبه اول را در زمینه تعداد مراکز و متخصص پزشکی هسته‌ای دارد. به اعتقاد اینجانب بعد از توافق هسته‌ای و برداشته شدن تحریم‌ها، توفیقات بیشتری در رشته پزشکی هسته‌ای در کشور حاصل خواهد شد.

با توجه به رویدادهای اخیر، به‌خصوص تصویب مصوبه برجام، به نظر شما توافق هسته‌ای چه تاثیری در فعالیت‌های پزشکی هسته‌ای خواهد داشت؟
       توافق هسته‌ای درواقع آغازی برای برچیده شدن تحریم‌ها و تعامل با کشورهای جهان است. از دستاوردهای آن می‌توان به رسمیت شناخته شدن فعالیت هسته‌ای در ایران، همکاری بیشتر با آژانس انرژی اتمی و استفاده از فناوری‌های جدید در تولید پرتو داروها را نام برد که اساس کار پزشکی هسته‌ای را تشکیل می‌دهند. به دلیل اینکه ایران یکی از معدود کشورهایی است که این مواد را تولید می‌کند، با این توافق گشایش بزرگی در این زمینه حاصل خواهد شد. همچنین با تصویب برجام و توافق هسته‌ای، سازمان انرژی اتمی می‌تواند از کمک‌های آژانس بین‌المللی اتمی و کشورهای پیشرفته در زمینه پزشکی هسته‌ای استفاده کند. در دوران تحریم، پزشکی هسته‌ای دوره سختی را گذراند اما خوشبختانه فعالیت‌های آن متوقف نشد و کماکان ادامه داشته است . همان‌طور که می‌دانید پزشکی هسته‌ای نمونه بارز استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای است که لازمه فعالیت در این رشته، وجود پرتو داروها و تجهیزات پزشکی است. نبود هریک از آنها موجب توقف کار در پزشکی هسته‌ای است. به یاری حق با از میان برداشته‌شدن تحریم‌ها، شرایط جدیدی برای توسعه این رشته در کشور فراهم خواهد شد.

ازنظر شما در حال حاضر بیشترین مشکلاتی که متخصصان پزشکی هسته‌ای ایران با آن مواجه هستند، چیست؟
       متخصصان پزشکی هسته‌ای با مشکلات متعددی مواجه هستند. مهم‌ترین مسئله، تجهیزات پزشکی هسته‌ای موجود در کشور است که کار متخصصان بسیار وابسته به آنها است. در حال حاضر اغلب تجهیزات قدیمی و از کارایی و دقت چندانی برخوردار نیستند. نکته بعدی تعرفه پزشکی هسته‌ای است که با توجه به هزینه‌های جاری در این رشته واقعی نیستند. همچنین سازمان‌های بیمه‌گر تاخیر زیادی در پرداختی‌ها دارند که همین مسئله موجب شده است که بعضی از مراکز در حال ورشکستگی قرار بگیرند. زیرا مراکز پزشکی هسته‌ای باید همه‌چیز را نقد خریداری کنند. ولی بعد از ارائه خدمات، برای دریافت پول‌هایشان باید ماه‌ها صبر کنند. همچنین مسئله‌ای در آموزش متخصصین این رشته وجود دارد. متاسفانه برای فارغ‌التحصیلان جدید این رشته محلی برای اشتغال وجود ندارد. برخی از دانشگاه‌ها مراکز خود را برون‌سپاری کرده و به بخش خصوصی واگذار کرده‌اند و همین امر زمینه‌ای را فراهم کرده تا این فارغ‌التحصیلان مجبور شوند برای گذراندن طرح خود، به‌عنوان پزشک عمومی در مراکز درمانی مشغول کار شوند که قابل‌قبول نیست. آنها باید به‌عنوان متخصص پزشکی هسته‌ای طرح خود را بگذرانند.

شما به‌عنوان رئیس انجمن پزشکی علمی هسته‌ای ایران چه پیشنهادی برای رفع مشکلات و توسعه این رشته در کشور دارید؟
       به نظر بنده مهم‌ترین مسئله ایجاد تسهیلات برای خرید تجهیزات و به‌روز کردن آنها در مراکز پزشکی هسته‌ای است. همچنین موانع سطح‌بندی جهت خرید تجهیزات باید برطرف شود. زیرا باوجوداین شرایط مراکز رغبتی برای تعویض و به‌روز کردن تجهیزات خود پیدا نمی‌کنند. لازم به ذکر است که باید مراکز جدید در تمام شهرستان‌ها تاسیس شوند و با ایجاد رقابت سالم، شرایط مناسبی را برای ارائه خدمات پزشکی هسته‌ای فراهم کرد. با تشویق بخش خصوصی و ایجاد تسهیلات برای آنها می‌توان سرمایه‌گذاری در تولید پرتو داروها و ساخت تجهیزات پزشکی هسته‌ای در کشور را افزایش داد.

       در حوزه آموزش پزشکی هسته‌ای، باید تناسب معقولی میان تربیت متخصص و تاسیس مراکز پزشکی هسته‌ای شکل بگیرد. همان‌طور که گفتم نبود تناسب موجب می‌شود که برای فارغ‌التحصیلان جدید، شرایط کاری مناسب مهیا نباشد. همچنین با تشویق و ترغیب پژوهشگران در رشته پزشکی هسته‌ای، می‌توان تولید علم در این رشته را بهبود و توسعه هر چه بیشتر در این زمینه را افزایش داد.

       در انتها نیز باید بگویم که لازم است سازمان‌های بیمه‌گر به پرداخت به‌موقع دیون خود به مراکز پزشکی هسته‌ای ملزم شوند. در حال حاضر که من با شما صحبت می‌کنم سازمان تامین اجتماعی هشت ماه و سازمان خدمات درمانی چهار ماه به مراکز بدهکارند.
فاطمه انصاری