هجدهمین نمایشگاه ایران هلث در حالی آماده برگزاری است که شرکتهای دارویی تقریبا از حضور در این نمایشگاه فاصله گرفتهاند. دلیل آن نیز مستقلشدن نمایشگاه دارویی از تجهیزات پزشکی است. نمایشگاهی که اولینبار در سال گذشته با نام نمایشگاه ایران فارما برگزار شد و قرار بر این شد که هرساله در زمانی مشخص با حضور شرکتهای دارویی برگزار شود. در این خصوص و در آستانه برگزاری نمایشگاه ایران هلث با رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به گفتگو نشستیم.
لطفا از چگونگی برگزاری هجدهمین نمایشگاه ایران هلث برایمان بگویید.
نمایشگاه ایران هلث توسط انجمنهای فعال در حوزه تجهیزات پزشکی برگزار میشود. ما چندین نهاد فعال در حوزه تجهیزات پزشکی مانند انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان، انجمن مهندسین پزشکی و اتحادیه بازرگانان تجهیزات پزشکی داریم که معمولا بهطور مجموع و با کمک یکدیگر تلاش میکنند هر ساله نمایشگاه ایران هلث برگزار شود.
در این میان نقش وزارت بهداشت چیست؟
وزارت بهداشت هم به دوستان کمک میکند، اما در برگزاری آن به طور مستقیم دخالتی ندارد.
نمایشگاه در سالهای گذشته چه دستاوردهایی را به همراه داشت؟
برگزاری نمایشگاه عمدتا با هدف معرفی دستاوردهای تولیدکنندگان در حوزه تجهیزات پزشکی به مخاطبان است. مخاطبان این نمایشگاه عمدتا پزشکان، افراد فعال در حوزه سلامت و یا مسئولان بیمارستانها هستند. یکی از اهداف و وظایف مخاطبان این حوزه در تمامی نمایشگاههایی که در دنیا برگزار میشود، جذب مخاطب و اطلاعرسانی در مورد محصولات، کیفیت و کمیت محصولات است. این موضوع درخصوص همه نمایشگاهها صدق میکند. در ایران نیز تولیدکنندگان متعددی داریم، البته امسال مانند سالهای گذشته شرکتهایی از خارج از کشور در نمایشگاه حضور یافته و محصولات خود را معرفی میکنند.
حضور شرکتهای دارویی در نمایشگاه امسال چگونه است؟
حضور شرکتهای دارویی در نمایشگاه ایران هلث به مرور کم شده است. با توجه به اینکه از سال گذشته نمایشگاهی به نام نمایشگاه ایران فارما مختص شرکتهای دارویی برپا شد، حضور این شرکتها در نمایشگاه ایران هلث کمرنگ شد. قرار بر این شد که نمایشگاه ایران فارما نیز بهصورت سالانه در زمان مشخصی برای معرفی داروهای تولیدی بهصورت مستقل برگزار شود.
انتظار شما از شرکتکنندگان در نمایشگاه چیست؟
برگزاری نمایشگاه در داخل کشور ضروری است، اما فکر میکنم حضور شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی در خارج از کشور، همزمان و همراه با این نمایشگاه الزامی است.
مثلا ما سال گذشته در اواخر بهمن ماه نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران در بغداد را داشتیم که شرکتهای داروسازی و تجهیزات پزشکی حضور بسیار فعالی داشتند. فکر میکنم اینگونه موارد کمککننده خواهد بود. بهخصوص برای بهدست آوردن بازار کشورهای هدف حضور شرکتهای ایرانی میتواند بسیار مفید باشد.
چه برنامهای برای توسعه صادرات به کشورهای همسایه دارید؟
در سیاستگذاری جدیدی که انجام دادیم، در بحث توسعه صادرات، خود اتحادیه تولیدکنندگان را نیز دخیل کردیم و امور را به دست آنها سپردیم. وظیفهای که ما در این حوزه انجام میدهیم این است که در اسناد توافقنامهها و یادداشتهای مندرج بین کشور جمهوری اسلامی ایران با کشورهایی که بهعنوان هدف انتخاب شدهاند، موضوع همکاریهای دارو و تجهیزات پزشکی و صادرات را نیز گنجاندهایم. این موضوع برای این است که راه برای حضور شرکتهای ایرانی در بازارهای بینالمللی فراهم شود.
قیمتگذاری تجهیزات پزشکی و دارویی به چه صورت انجام میشود؟
قیمتگذاری دارویی بهصورت قانونی صورت میگیرد. در حوزه دارو یک کمیسیون قیمتگذاری در وزارت بهداشت پیشبینی شده است که این قیمتگذاری را برعهده دارد. قیمتگذاری در حوزه تجهیزات پزشکی قاعدتا مبتنیبر مکانیزم کشف قیمت است. یعنی ازطریق فراخوانها و مقایسه قیمتها این موضوع صورت میگیرد. سعی میکنیم، از طریق رتبهبندی تجهیزات پزشکی چه در حوزه مصرفی و چه در حوزههای سرمایهای عملا سقف قیمت تعریف کنیم. ترجیح ما، تعیین سقف قیمت است، نه اینکه کالاها را قیمتگذاری کنیم. یعنی سعی میکنیم برای گروههای کالایی سقف قیمت تعیین کنیم.
در حال حاضر وضعیت تولیدات داخلی کشور چگونه است؟
در داروسازی وضعیت تولیدات دارویی ما بسیار مناسب است. در سال ۹۳ سهم کمی تولید دارویی به ۹۷ درصد رسید. یعنی ۹۷ درصد بازار دارویی در اختیار تولید داخل بود. از نظر ریالی و حجم بازار، سهم تولید داخل بالغ از ۶۷ درصد شد که نسبت به سال قبل افزایش نسبتا خوبی داشت. یعنی در دارو چه در حوزه کمی و چه در توسعه حجم بازار، رشد مناسبی داشتیم. رشد ما در حوزه دارو خوب و رضایتبخش بوده است، اما در تجهیزات پزشکی مقداری فاصله وجود دارد. کماکان حجم تجهیزات پزشکی وارداتی چه از نظر کمی و چه ریالی بالاتر از تولید است.
پدیده مظفری